Fàtima Agut i Josep Ripollés presenten al Menador un estudi al detall de qui va marcar, junt a Sanchis Guarner, els fonaments essencials de la vida de la llengua valenciana
El Menador de la plaça Hort dels Corders de Castelló va acollir divendres a la nit la presentació, a càrrec d’Andreu Beltrán, de l’obra ‘Carles Salvador, dramaturg II’, un volum que completa la publicació de tota l’obra teatral de l’autor. De publicar-se també la narrativa de cultura popular, la vida que va relatar Salvador als seus textos, suposaria el primer cas de l’edició de l’obra completa d’un autor valencià.
Així ho va explicar el catedràtic de la Universitat Jaume I Lluís Meseguer, autor del pròleg, durant la seua intervenció davant una sala plena. Meseguer va considerar una “vergonya completa” aquesta situació, que suposa “que els valencians anem perdent els nostres actius” davant “unes obres de densitat moral, filològica i cultural que són una forma de pensar i viure”, com també les de Manuel Sanchis Guarner.
També Fàtima Agut, responsable de l’edició junt a Josep Ripollés, va posar atenció a la diversitat de Salvador, tant en allò formal com temàtic. Obres innovadores que continuen d’actualitat un segle després formen part d’aquest volum en el qual el lector trobarà passatges sobre el divorci, el feminisme o el caciquisme. Ripollés va aprofundir en la descripció lingüística d’un autor del qual trobem obres en valencià col·loquial, anterior a les Normes de Castelló, i d’altres en variant oriental.
El seu teatre va suposar una revolució amb personatges plens de força i modernitat, per damunt de tots aquells escrits a Benassal, l’època més fértil de la seua trajectòria. Una interpretació a càrrec del grup de teatre l’Enfilat va tancar l’acte.