La Conselleria d’Indústria anuncia una estratègia valenciana per a desenvolupar biogàs a la Comunitat

222
PUBLICITAT

El desenvolupament de plantes de biogàs permet la producció mitjançant una energia renovable i alhora la gestió sostenible dels residus, la qual cosa evita l’emissió de diòxid de carboni a l’atmosfera

El secretari autonòmic d’Indústria, Comerç i Consum, Felipe Carrasco, ha anunciat que la Conselleria d’Innovació “iniciarà els treballs per a una estratègia per al desenvolupament i implantació de la tecnologia del biogàs en la Comunitat Valenciana”.

L’anunci l’ha realitzat en el marc de la jornada ‘Oportunitats per a l’empresa alimentària en la valorització dels seus residus’, celebrada a la Confederació Valenciana d’Empresaris (CEV) i organitzada per The Green Vector, una plataforma per a impulsar la producció de biometà a partir de residus orgànics de l’agricultura, ramaderia, indústria alimentària i municipis.

En la seua intervenció, ha assegurat que l’herència de l’anterior legislatura en l’àmbit de les renovables “són centenars de projectes encallats, especialment en el de l’energia solar”, i des la Conselleria està treballant per a “agilitzar, simplificar i comptar amb un marc normatiu i procediments adequats que permeten el seu desenvolupament, perquè en l’actualitat ens trobem a la cua de les autonomies en implantació de renovables”.

Referent a això, Carrasco ha reafirmat el compromís de la Generalitat, a través de la Conselleria d’Innovació i l’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i), “per a impulsar de manera real i efectiva el desenvolupament dels gasos renovables, concretament el biogàs i el biometà en el territori valencià”.

En el cas dels gasos renovables i, concretament del biogàs, per al secretari autonòmic, “partim de la situació heretada del Govern del Botànic en la qual, més enllà de generar papers i dossiers, no s’ha fet cap avanç real”. En este sentit, ha assegurat “ens hem trobat amb molt de paper però tot el treball per fer i este Govern, el que vol és fer”.

Alternativa clau

El secretari autonòmic ha indicat que “els gasos renovables han sorgit com una alternativa clau en la cerca de solucions que impulsen la competitivitat i sostenibilitat de les indústries per la seua enorme capacitat per a reduir la dependència dels combustibles fòssils i mitigar l’impacte ambiental”.

El desenvolupament de plantes de biogàs com a font energètica permet no solament la producció mitjançant una energia renovable sinó la gestió sostenible dels residus i per tant evita l’emissió de diòxid de carboni a l’atmosfera. Juntament amb estos evidents beneficis energètics i mediambientals també és significativa la seua contribució a la revitalització de l’activitat econòmica en àrees rurals.

Carrasco ha destacat que la utilització en les empreses de gasos renovables com el biogàs o el biometà, “és una estratègia intel·ligent des del punt de vista econòmic” i ha posat l’accent en el fet que “són un vehicle òptim per a contribuir a la transformació del model energètic, per l’enorme diversificació de fonts de subministrament disponibles”.

Per a Carrasco, el sector agroalimentari igual que uns altres s’enfronten al repte de la valorització dels seus residus i la seua transformació en biogàs el que al seu juí és “una oportunitat per a alinear-se en el residu zero, la descarbonització i l’eficiència energètica”.