Sant Pau d’Albocàsser reforça el seu potencial turístic en el projecte ‘Camins dels Càtars de l’Alt Maestrat, un itinerari cultural europeu’

329
Concert d'arpa a Sant Pau.
PUBLICITAT

Gran acollida en la III Jornada d’Innovació Turística de l’Alt Maestrat celebrada el passat 12 d’octubre en l’Ermitori de Sant Pau d’Albocàsser en la que s’han desenvolupat diferents activitats que reforcen el reconeixement i la promoció turística de l’Alt Maestrat.

La sessió matinal s’ha iniciat amb la benvinguda per part d’Isabel Albalat, amfitriona de la jornada i alcaldessa d’Albocàsser qui ha recordat l’aposta municipal i comarcal pel desenvolupament turístic i el paper rellevant que ha de tenir l’Ermitori de Sant Pau com a punt d’acollida turística i com a referent cultural en el projecte camins dels càtars de l’Alt Maestrat. Posteriorment, per part de Jose Luis Soler, director de Servitur, s’ha presentat les característiques tècniques, objectius i eixos d’actuació del Pla de Sostenibilitat Turística de l’Alt Maestrat emmarcat en el projecte camins dels càtars, un itinerari cultural europeu, avalat pel Consell d’Europa i els criteris dels ODS i l’Agenda 2030 de Nacions Unides.

El segon bloc ha donat pas als especialistes en la història medieval dels càtars en l’àmbit de l’antiga Corona d’Aragó i del Regne de València amb destacades aportacions en la relació que van tenir els càtars i els templers en el territori del Maestrat. Eduard Berga, director del Centre d’Estudis Càtars i Jesús Huguet, secretari del Consell Valencià de Cultura van incidir en el paper dels càtars arribats a terres valencianes en la contribució de l’apogeu del comerç de la llana que va donar una gran riquesa als pobles del Maestrat i en què la presència dels càtars o bons homes per les terres valencianes no va ser anecdòtic sinó que va ser important en el llegat cultural i etnogràfic que encara es preserva rere les seues petjades en el territori. Tot açò va generar un interessant debat amb els assistents.

El matí va concloure amb la presentació i firma del còmic “Bobo & Guido i els camins càtars”, de David Segarra que ens proposa fer un viatge al futur amb la història dels càtars entre personatges històrics i inventats que acaben a l’ermitori de Sant Pau d’Albocàsser.

En els porxos de l’ermitori de Sant Pau va continuar la jornada turística amb una animada sessió gastronòmica on es van explicar les tradicions de la cuina medieval dels càtars i els seus valors. Un calmant o “cremaet”, elaborat amb grans de cafè, canyella, llimona i rom negre, va servir d’ancestral ritual en el màgic entorn de Sant Pau d’Albocàsser.

La jornada va continuar amb una interessant visita d’interpretació, per part de Pele Montañes, del conjunt de l’Ermitori de Sant Pau d’Albocàsser, on les sorprenents i enigmàtiques pintures murals grisalles van descobrir una història plena de misteris, simbologia i missatges herètics que probablement van ser el motiu pel qual van estar amagades més de 400 anys.

Un extraordinari i inèdit concert va omplir l’església de l’ermitori i va ser el colofó final, on la música d’arpa d’Anna Amigó va delectar a tots els assistents “Resseguint les cançons dels trobadors i dels bons homes”, amb un repertori ple de sensibilitat, dolçor i amor, amb peces com el “Testament d’Amèlia”, “La Dama d’Aragó”, “el llibre vermell de Montserrat” i l’èxtasi amb el cant de “Lo Boier”, cançó tradicional occitana identificada com l’himne dels càtars.