La Setmana Europea de les Regions i Ciutats posa en valor mitjançant les conferències i intercanvis, l’ús eficaç de les regions, províncies i ciutats dels fons de la UE amb l’objectiu de millorar la cohesió territorial i la vida quotidiana de la ciutadania en cada racó europeu
- La vicepresidenta de la Diputació de Castelló, María Ángeles Pallarés, ha participat en el seminari “Ens quedem en zones rurals: pràctiques, polítiques i eines per a regions pròsperes” l’objectiu del qual ha sigut comunicar idees, recomanacions, recursos i línies de treball locals per a retindre el talent en les zones rurals de la província de Castelló
La vicepresidenta primera de la Diputació de Castelló, María Ángeles Pallarés, ha participat en representació de la Diputació de Castelló en la XXI Setmana Europea de les Regions i Ciutats que se celebra a Brussel·les del 9 al 12 d’octubre.
La Setmana Europea de les Regions i Ciutats (#EURegionsWeek) és el principal acte anual consagrat a la política regional. Durant este acte anual de quatre dies, les ciutats i regions exhibeixen la seua capacitat per a generar creixement i ocupació, aplicar la política de cohesió de la Unió Europea i demostrar la importància del nivell local i regional per a una bona governança europea.
La vicepresidenta de la Diputació de Castelló ha participat en el seminari titulat “Ens quedem en zones rurals: pràctiques, polítiques i eines per a regions pròsperes” l’objectiu del qual ha sigut comunicar idees, recomanacions, recursos i línies de treball locals per a retindre el talent en les zones rurals de la província de Castelló.
En el transcurs del seminari, a més de mesures econòmiques i territorials es van observar mesures per a millorar les condicions de vida i els serveis públics, fent que romandre o tornar a estes àrees no sols siga possible sinó que també siga atractiu, evitant solucions úniques i considerant la diversitat d’actius trobats en territoris europeus.
En paraules de María Ángeles Pallarés “cal continuar treballant i creient en les zones rurals, des de l’escolta local i la concertació per a revertir la despoblació i dotar de serveis que milloren la qualitat de vida als pobles”. A més, ha puntualitzat en la importància que l’entitat siga pròxima a la ciutadania, “tinga majors competències i major capacitat per a protegir el seu municipi i a les persones que habiten en ell”.
Context
Aproximadament el 30% de les regions d’Europa pateixen d’una força laboral que es redueix ràpidament, una baixa proporció d’educació superior i un èxode constant de joves. Com reconeix l’Informe demogràfic de la Comissió Europea sobre els impactes del canvi demogràfic (2023). Estes tendències són més greus en les zones rurals i contribueixen a ampliar la bretxa urbana-rural i les disparitats territorials d’Europa. No obstant això, estan sorgint moltes iniciatives diverses per a abordar els desafiaments demogràfics en les zones rurals i semirurals.
Gran oportunitat per a establir sinergies i reforçar relacions
Els participants valoren especialment la utilitat de la informació que obtenen de les institucions de la UE i l’establiment de contactes amb socis d’altres països, de cara a la gestió professional que duen a terme dels fons de la UE. La importància d’este acte també queda demostrada per la seua gran repercussió mediàtica.