Agricultura inicia el pagament de 16,5 milions d’euros de la bestreta de la Sol·licitud única de la PAC 2023 a més de 20.000 agricultors i ramaders

377
PUBLICITAT

El departament que dirigix José Luis Aguirre abona als productors un màxim del 70 % de les ajudes des del primer dia autoritzat per la Comissió Europea

La Conselleria monitorarà el 100 % de les sol·licituds úniques presentades

La Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca inicia el 16 d’octubre el pagament dels 16.537.490 euros corresponents a la bestreta de la Sol·licitud única de la PAC 2023, que rebran un total de 20.421 agricultors i ramaders de la Comunitat Valenciana.

En concret, el repartiment es distribuïx de la manera següent: a l’ajuda bàsica a la renda per a la sostenibilitat corresponen 12.242.198 euros, que reben 20.105 beneficiaris; el pagament redistributiu s’eleva a 4.279.869 euros, que és per a 20.421 persones beneficiàries, i el complement a jóvens agricultors, que és de 15.423 euros, té 11 beneficiaris/àries.

El dilluns 16 d’octubre és el primer dia de l’exercici FEAGA 2023-2024 i el primer en el qual es pot abonar la bestreta d’ajudes de la PAC, que, en esta ocasió, la Comissió Europea permet anticipar fins a un màxim del 70 % dels pagaments directes de la PAC, inclosos en la Sol·licitud única d’ajuda.

En este sentit, el director general de política agrària comuna, Joaquín Gómez, ha assenyalat que “l’Administració autonòmica ha posat el millor dels seus equips per a transmetre la seguretat que els interessos dels agricultors són una prioritat”.

“En el primer any d’aplicació de l’última reforma de la PAC, amb el sector agrari immers en una crisi derivada de la inflació en el preu dels inputs, les dificultats de comercialització per la situació bèl·lica a Ucraïna i la sequera meteorològica dels últims mesos, avançar tots els pagaments possibles de les ajudes de la PAC ha sigut l’objectiu prioritari de la Conselleria”, ha puntualitzat Gómez.

El director general hi ha afegit que, “fins i tot amb les limitacions en l’aplicació informàtica proporcionada pel Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA), que han impedit realitzar els pagaments de totes les ajudes en el primer dia de bestreta, la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca ha treballat per aconseguir maximitzar tots els pagaments possibles a tots els beneficiaris possibles”.

Durant les pròximes setmanes, i fins al 30 de novembre, es continuaran fent pagaments directes en concepte de bestreta, i a partir de l’1 de desembre, segons la terminologia comunitària, comença el pagament del saldo dels pagaments directes, el termini ordinari dels quals conclourà el 30 de juny de 2024, “encara que la Comunitat Valenciana transferix els fons molt abans d’este límit, i només els expedients amb més dificultats tenen algunes demores”, ha advertit Gómez.

Es tracta d’expedients amb incidències administratives, expedients amb controls de camp o beneficiaris que han tramitat alguna cessió de drets de pagament, o tenen situacions en estudi en relació amb el SIGPAC.

Monitoratge del 100 % de sol·licituds úniques

És destacable la progressió dels controls per monitoratge de superfícies que s’apliquen a la Comunitat Valenciana. En 2019 van ser uns 1.500 els expedients controlats amb esta metodologia; en 2020 van ser 15.000 expedients (el 30 % de les sol·licituds presentades en esta campanya); en 2021 es van controlar mitjançant tècniques de monitoratge el 60 % dels expedients d’ajuda de sol·licitud única, i des de l’any 2022 esta classe de control s’aplica al 100 % de les sol·licituds úniques que es presenten.

El monitoratge implica el control de l’activitat agrària mitjançant l’anàlisi de la informació subministrada per sensors instal·lats en la xarxa europea de satèl·lits Sentinel, que proporcionen dades d’alta precisió i freqüència quasi setmanal. Estes dades s’analitzen mitjançant processos de dades massives i algorismes d’interpretació dels resultats.

La PAC és motor de digitalització i coneixement del món rural, i per al disseny de polítiques agràries, alimentàries, sostenibles i a la recerca dels seus objectius de beneficis mediambientals.