L’alcalde de Morella, Bernabé Sangüesa, va acudir el passat 20 de juliol a la Diputació de Castelló convocat per la presidenta, Marta Barrachina, a una reunió amb els municipis de la província afectats per les megaplantes fotovoltaiques. Cal destacar que Morella és el poble més afectat per estos projectes, ja que hi ha planificats dos macroplantes, les quals afecten 1.700 hectàrees de terrenys agrícoles, forestals i de pastures, a banda d’explitacions ramaderes i llocs habitats.
Des de l’entitat provincial van assegurar que oferiran suport i assessorament als ajuntaments, i des del consistori morellà es va demanar que s’estenguera a les veïnes i veïns afectats pels projectes, els quals s’han gastat més de 3.000 euros per propietat en presentar unes al·legacions, les quals no s’han atés. D’aquesta manera i per a començar a actuar, demanen un informe de la situació actual en cada terme municipal. En el cas de Morella, “l’informe detallarà la gravetat del projecte per la gran ocupació de terreny que suposa i perquè ja té l’impacte ambiental aprovat” ha explicat Sangüesa. Este projecte no compta amb la utilitat pública, de manera que no hi ha capacitat d’expropiar els terrenys. Així, “des de l’ajuntament estem al costat de les persones afectades i lluitarem perquè això no canvie” ha remarcat l’edil. L’alcalde va traslladar a l’encontre que s’ha demanat a Acciona, empresa que executa el projecte, que soterre les línies elèctriques, però l’entitat ho ha obviat.
Un altre dels problemes que planteja esta macroplanta és que l’antic govern va atorgar la compatibilitat urbanística de la zona de la vega dels Llívis i la Llàcua amb una modificació puntual del pla general d’ordenació urbana. Sobre el qual, Sangüesa ha destacat que “nosaltres no estem d’acord en este plantejament i volem lluitar perquè torne a ser d’ús agrícola exclusivament i sense deixar la porta oberta a cap altra activitat” tot i que ha afegit que “protegir un altre cop este sól serà un procés llarg i ha de comptar amb la majoria del ple municipal”. A més, “és curiós que mentre tots els ajuntaments de la província intenten canviar els seus PGOU per a impedir el pas de les multinacionals, nosaltres anem en la direcció contrària”.
A més d’este projecte, fins a cinc línies d’evacuació elèctrica de Molt Alta Tensió (MAT) travessen el terme de Morella. Tres de Red Eléctrica, dues de Renomar. A més, hi ha tres més. Una ja en construcció de Red Eléctrica i una MAT de Forestalia i una de les plantes solars. Bernabé Sangüesa ha explicat que “estes línies afecten directament al territori i, a més, augmenten la possibilitat d’haver incendis, així com provoquen despoblament i baixada del turisme rural” i ha conclòs que “estos projectes no porten riquesa ni treball, sols crearà abandonament del medi rural”.