La Diputació de Castelló i la Universitat Jaume I creen la Càtedra d’Història i Memòria per a aprofundir en la consolidació dels valors democràtics

229
PUBLICITAT

Hui s’ha presentat la Càtedra d’Història i Memòria Democràtica per al foment de la docència, investigació, difusió del coneixement i innovació al voltant de la construcció de memòries col·lectives en relació a la consolidació dels valors democràtics. Es tracta d’una iniciativa afavorida per la Diputació de Castelló i la Universitat Jaume I, que en paraules del president Martí «representa un episodi més de la tradicional col·laboració entre la institució provincial i la universitat, entitats que porten molts anys creant sinergies a favor de la societat castellonenca».

L’acte ha comptat amb la presència de la rectora de l’UJI, Eva Alcón; el president de la Diputació, José Martí; el vicerector d’Innovació, Transferència i Divulgació Científica, David Cabedo, i el director de la Càtedra, Vicent Sanz.

La Càtedra sorgeix del conveni que es va signar al desembre de 2022 entre la Diputació i l’UJI en el qual es contempla la realització de jornades, tasques de documentació i arxiu, publicacions o beques de col·laboració i iniciació en la investigació per a estudiantat de l’UJI, entre altres accions.

La rectora Eva Alcón ha assenyalat que la Càtedra «obri una nova via de col·laboració amb la Diputació i consolida les relacions institucionals entre les dues entitats». A més, ha subratllat que es configura «com a espai per a promoure una reflexió compartida amb la ciutadania sobre el nostre passat, i també com a punt de divulgació acadèmica i reconeixement social de la riquesa documental, paisatgística i patrimonial de la província de Castelló, en tots els aspectes relacionats amb la memòria democràtica».

La Càtedra aspira a dinamitzar iniciatives de diferent caire col·laborant amb la xarxa d’institucions i associacions i segons el seu director, Vicent Sanz, entre els seus objectius figura «la consecució d’una societat fonamentada sobre drets i llibertats, que ha sigut resultat d’un procés de lluita i compromís al llarg de generacions i, per això, recuperar i reflexionar sobre aqueix procés es converteix en un aspecte essencial en la configuració d’una consciència democràtica, atesa la diversitat i pluralitat de memòries».