Jordi Monferrer Pitarch, el futur de la pedra seca viu a Tírig

499
PUBLICITAT

La tècnica constructiva de la pedra seca, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, compta amb centenars d’exemples en tot el territori provincial. Exemples del passat que, ara, també miren cap al futur. I és que, a Tírig, on destaquen els murs i les casetes creades amb aquesta tècnica, viu Jordi Monferrer Pitarch, un jove de 21 anys amb gran afició per aquesta forma tradicional de construir sense ciment o qualsevol altre material d’unió entre els blocs rocosos.

“En el bancal del meu avi hi ha parets de pedra seca. Sempre n’hi ha hagut. Jo les veia, veia com s’estaven deteriorant amb el pas del temps i volia mantindre-les” conta Jordi sobre la seua iniciació en la pedra seca. I és que, aquesta curiositat li va portar a preguntar als veïns de major edat de Tírig sobre aquesta tècnica constructiva: com es fa, trucs… D’això fa ja cinc anys, per la qual cosa Jordi només comptava amb 16. I ací va començar tot.

“Vaig començar arreglant els murs del bancal, a poc a poc, vaig anar agafant pràctica i sempre que tenia una mica de temps lliure em posava a la feina” relata el jove. La seua obra mestra fins hui és una caseta creada des de zero. “L’he construïda en les meues estones lliures i he tardat quatre anys però estic molt orgullós del resultat” afirma aquest jove agricultor tirijà. “Si algú del poble o dels voltants vol ajuda per a arreglar alguna construcció en pedra seca que m’ho diga, jo estic més que disposat a tirar una mà. Se que cada vegada hi ha menys gent que coneix la tècnica i per a mi és un orgull ser una d’aquestes persones i poder ajudar a conservar el nostre patrimoni” conclou Jordi Monferrer Pitarch.