- La treballadora social de Vilafranca rep el V Premi Provincial de Treball Social 2023, que el Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló concedeix cada any
Anna Garcia Monfort du des de finals del 1991 ajudant a veïns i veïnes dels Ports a millorar la seua vida. Més de 30 anys fent diagnòstics, analitzant problemes i rebatre’ls amb ferramentes justes, un símptoma més de la despoblació i la falta d’inversió des de les administracions públiques. La treballadora social coordina els Serveis Socials d’Atenció Primària Bàsica en la Mancomunitat Comarcal Els Ports, que atén a 17 municipis amb una plantilla que “ha anat augmentant amb el pas del temps. Primer n’erem dos, que ens repartiem la meitat del territori. I ara en som 4 per poder arribar a tot el territori per treballar i atendre com es mereixen tots i totes”, explica Anna Garcia, qui el dimarts 21 de març rebrà el V Premi Provincial de Treball Social 2023 atorgat pel Co·legi Oficial de Treball Social de Castelló.
“Que em donen aquest guardó també vol dir que cada vegada es mira més cap a l’interior i cap a la lluita contra el despoblament”, diu Garcia,. El premi fa referència a un recorregut laboral amb el que sempre s’ha sentit “part de la comunitat”. “Els treballadors socials treballem la sostenibilitat social i relacional del territori. Es parla de la sostenibilitat ambiental o econòmica d’una comarca o d’un territori, però no tant de la que nosaltres treballem i que també és molt important. Per això, per poder treballar-la i promoure-la cal fer diagnòstics constants i professionals per conéixer la realitat del territori i adaptar-nos a ella”, reflexiona la guardonada.
Ella va formar part del mateix col·legi que li dóna el premi per que “voliem visibilitzar i defendre més el territori rural amb les noves lleis autonòmiques que es volien crear. Més del que s’havia fins aleshores i, aprofitant un canvi de model social que es volia fer, vam treballar per modelar-ho com creiem necessari. Com més gran siga l’administració, menys coneixement tenen de la realitat del territori”, conta Anna Garcia, qui fa referència a l’estereotip de que “no només hi ha persones majors amb falta d’autonomia. És cert que aquest perfil predomina, però també cal parar atenció a altres perfils amb necessitats i urgències, com xiquets amb dificultats parentals o marentals, discapacitats intel·lectuals o físics o persones amb problemes de salut mental. El que sempre hem defensat és un sistema mixte que puga ser aprofitat per moltes persones”, conclou la treballadora social.
Garcia, amb el premi, serveix com a símbol d’unes reivindicacions amb connotacions implícites de nova ruralitat i de defensa del territori. El guardó reconeix no només una trajectòria, si no un model social que repercutisca positivament en la vida de milers de persones i que atén amb condicions a totes les persones necessitades de territoris amb menys oportunitats i més dificultats per accedir als serveis socials de qualitat.