El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha presentat el Pla de Reforma Interior d’Habitatge Renhata que comptarà amb 6 milions d’euros per a la millora de la qualitat, la sostenibilitat, l’accessibilitat i l’habitabilitat de l’habitatge, la qual cosa suposa un augment del 50% respecte a l’anterior convocatòria.
Durant la seua intervenció, el president ha explicat que el pla té com a objectiu proporcionar un “entorn el més favorable possible per a millorar la qualitat de vida”. Així mateix, ha assegurat que el pla fomenta l’activitat en sectors econòmics com la construcció i, en particular, s’ha referit a la ceràmica i altres sectors gasointensivos que s’han vist afectats durant la pandèmia i amb la crisi energètica. Ximo Puig ha mostrat el compromís del Govern per garantir el compliment del principi constitucional del dret a un habitatge digne i adequat.
Les ajudes podran sol·licitar-se de manera telemàtica des del dimecres 1 de febrer fins al 2 de maig. Els fons permetran finançar la reforma d’habitacions humides, cuines i banys, així com l’adequació de l’habitatge per a adaptar-la a l’ús de persones amb diversitat funcional i mobilitat reduïda, i la instal·lació de sistemes que milloren l’accessibilitat i autonomia en l’ús de l’habitatge.
Prioritat per a la qualitat constructiva i la discapacitat
En la presentació del Pla Renhata, Ximo Puig ha estat acompanyat pel vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, qui ha incidit en la importància d’aquest pla per a ajudar a les famílies que no poden assumir les obres de millora de les seues llars. Illueca ha explicat que l’any passat es van rebre 2.255 sol·licituds d’ajuda, la qual cosa suposa un increment del 42% respecte del 2021. Per això, ha assegurat que amb una dotació inicial de 6 milions d’euros, “podrem ajudar a moltes més famílies que durant la pandèmia es van adonar de les mancances de les seues llars”.
Així mateix, Héctor Illueca ha explicat que en aquesta edició es donarà prioritat a les sol·licituds que presenten un projecte amb qualitat constructiva, així com al grau de discapacitat dels residents. També es tindran en compte criteris de sostenibilitat com la col·locació de portes i mobiliari de cuina realitzades emprant fusta de gestió forestal sostenible.
Ajudes per a la millora de la qualitat, sostenibilitat i accessibilitat
Les ajudes, posades en marxa en 2017, han beneficiat a més de 7.000 persones, especialment persones majors, amb diversitat funcional o amb problemes de mobilitat, que han pogut executar obres en els seus habitatges per a millorar la seua accessibilitat i eficiència, per al que la Generalitat ha concedit 24 milions d’euros.
El procediment de concessió d’aquestes subvencions serà el de concurrència competitiva, i podrà beneficiar-se qualsevol persona que siga propietària, usufructuària o arrendatària d’un habitatge situat en la Comunitat Valenciana. A més, les obres hauran d’estar en curs, a punt de començar o es pot sol·licitar per a reformes ja acabades.