La majoralia de Sant Antoni de Vilafranca dedica la jornada del dissabte a elaborar milers de pastissos farcits de confitura de carabassa. Per a això han comptat amb desenes de voluntàries i voluntaris que els ajuden en tot el procés. Els pastissos s’elaboren i emplenen en els tres forns de la localitat, que durant tot el dia couran aquest dolç tradicional de Sant Antoni.
Després de la pandèmia la festa ha recobrat tot el seu vigor i després dels troncs, que es van recollir la setmana passada en les partides de Dalt i Baix, els pastissos són el següent pas. Una vegada cuits els pastissos són recoberts de sucre.
La primera vegada que es podran provar serà demà diumenge, amb motiu del Dia de les Barres. En el local dels majorals els pastissos estaran en la taula central. Durant la festa són el menjar més buscat. A més els majorals els venen per a obtindre fons amb els quals finançar la festa.
L’elaboració dels pastissos requereix d’una gran jornada logística. Els forners elaboren la massa que es disposa en les taules. Allí una xicoteta porció de massa s’aplana i s’emplena de confitura de carabassa. Després es tanca amb el clàssic ‘cordonet’ que requereix de traça i destresa. Una vegada elaborat el pastís va al forn on el forner sap donar-li el punt just de cocció. Del forn a ‘ensucrar’ i ja està llest per a ser degustat durant tots els actes de Sant Antoni. I és que, com diu el guarda forestal que deté a la Malea “amb una copa i un pastís a callar Don Rafael”.