L’entrada de la brosta, el maio i les costelles introduirà el Sant Antoni de Morella

978
PUBLICITAT

Ben entrat el mes de gener, Morella es prepara per a una de les festes més representatives i tradicionals d’aquesta zona. El poble celebrarà els actes de Sant Antoni els dies 20, 21 i 22 de gener amb molta participació en tots ells. Així, aquest any els majorals i majorales són l’Associació Musical Mestre Candel (AMMC), la qual ha presentat una completa programació amb totes les activitats de la festa i prèvies a esta. La representació de la Vida del Sant, la santantonà i la cremà de la barraca són els principals actes del divendres i el contrabando el dissabte.

Andrés Felius com a membre dels majorals de Sant Antoni 2023 i Rocío Querol, regidora de Cultura i Festes, van presentar la programació que comença este cap de setmana amb l’entrada de la brosta, el maio i les costelles. Així, el majoral ha destacat que “este any recuperem totes les activitats tradicionals de Sant Antoni amb les representacions i altres actes característics de la festa”. A més, ha explicat que “com la banda de música som els majorals, la ronda i estudiantina serà amb la Rondalla de Morella i el grup de vent de l’Associació Musical Mestre Candel”. Finalment, ha volgut “animar a totes i tots a participar i disfrutar de Sant Antoni durant els dies 20, 21 i 22 de gener”.

D’altra banda, Rocío ha volgut “agrair tot el treball que han fet les majorales i majorals per a organitzar esta festa popular tan important per al poble”. També ha comentat que “ens alegra recuperar la festa com és tradicional després dels anys marcats per la situació sanitària i les restriccions que provocava que no permetien els actes de Sant Antoni”.

Programació de Sant Antoni 2023
La festa de Sant Antoni de Morella tindrà lloc els dies 20, 21 i 22 de gener, encara que hi ha actes ja aquest cap de setmana. D’aquesta manera, l’entrada de la brosta, el maio i les costelles serà el dissabte 14 de gener a les 16.30 hores pel Pla dels Estudis i fins a Sant Miquel. En aquest acte col·labora Morella a Cavall i en finalitzar, hi haurà tardeo amb discomòbil al placet de Sant Miquel.

El dijous 19 de gener, la Casa de la Confraria acollirà la benedicció del panoli a les 13.00 hores. A més, a la vesprada començarà el muntatge  del maio i les costelles de la barraca de Sant Antoni. Aquest continuarà durant el matí del divendres 20 de gener i li seguiran la resta d’activitats programades. A les 19.30 hores, retreta dels Gaiteros de Morella fins a la Casa de la Confraria, a les 20.00 hores, santantonà fins al placet de l’església on tindrà lloc la representació de la Vida del Sant. A continuació, santantonà amb els Dimonis de Morella i els Gaiteros fins a Sant Miquel on es cremarà la barraca i el ball dels Dimonis de la Maça. Finalment, a les 23.30 hores, eixirà la tradicional ronda i estudiantina des del placet de Sant Miquel fins a la Confraria amb la participació de la Rondalla de Morella i el grup de vent de l’AMMC. Les albades amb els Gaiteros seran a les 2.00 hores des de la Confraria.

El dissabte comença amb la despertada dels Gaiteros a les 9.30 hores. A les 10.30 hores, pujada del Sant a l’esgésia. Santa Missa en aquesta a les 11.30 a càrrec de mossèn Víctor Manuel Cardona Eixarch. A més, Toni Ortí i el cor de la parròquia, junt amb l’AMMC, interpretaran la Missa de Sant Antoni. En acabar, baixada del Sant fins a la Confraria on es repartirà el panoli. A les 13.00 hores, retaule amb els Gaiteros, grupes, majorals i benedicció dels animals. A les 16.30 hores començarà el contrabando amb la participació dels Gaiteros, cucafera, contrabando, sembrà i llaurà, mondongo, grup de jota, l’agostera i el tio de la figueta. A les 21.30 hores, sopar de germanor a l’Espai Firal amb orquestra The Luxe i discomòbil.

Sant Antoni finalitza el diumenge 22 de gener amb la missa en record dels confrares i majorals que ens han deixat a la Basílica Arxiprestal a les 12.00 hores.