Autor: Lluís Puig.
La ciutat de Morella ha engegat un any molt especial on tindrà lloc l’Anunci del 55 Sexenni el diumenge 27 d’agost. Així, també inicia la promoció de la festa del confeti amb la presentació a la Feria Internacional de Turismo (Fitur) celebrada a Madrid el pròxim dijous 19 de gener a l’estand de la Comunitat Valenciana. En aquesta participen a la delegació morellana representants de l’ajuntament i de l’Associació d’Empresaris Turístics de Morella i Comarca (ASETMICO). Cal recordar que l’Anunci, junt amb el Sexenni, és una festivitat declarada Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial d’Espanya, Festa d’Interés Turístic Nacional i Bé d’Interés Cultural Immaterial.
L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “l’Anunci i el Sexenni són les nostres festes més importants i que atrauen milers de visitants a la nostra ciutat” i ha afegit que “tenen la particularitat de celebrar-se cada sis anys, per la qual cosa iniciem ja la seua promoció per donar a conéixer l’Anunci a totes i tots”. L’edil ha explicat que “Fitur és un aparador molt important on promocionar la nostra ciutat i les nostres festes i tradicions perquè totes i tots disfruten d’elles junt amb nosaltres”. Finalment, ha comentat que “en aquesta fira també aportem informació sobre altres atractius turístics de la nostra zona com són les jornades de la trufa que comencen ara a gener”.
Cal recordar que l’Anunci és la festa que té lloc l’any anterior al Sexenni i que dóna l’inici un any de festa i tradició. L’Anunci tindrà lloc el diumenge 27 d’agost amb una gran festa de disfresses i carrosses que inundarà la ciutat de confeti. Aquest consisteix en, com el seu nom indica, anunciar l’arribada d’un nou any sexennal a Morella amb el pregó. La celebració destaca per ser una guerra de confeti on es llancen 60 tones de paper de colors i participen 1.500 persones amb 40 carrosses, fabricades de manera artesanal.
XX Jornades de la trufa Morella-Els Ports
La gastronomia és un atractiu en el model turístic actual. D’aquesta manera, Morella i la comarca dels Ports compten amb una ampla varietat de productes locals que satisfan als paladars més exigents. Entre tots ells, destaca la trufa tuber melanosporum com a element autòcton que enriqueix els plats tradicionals i avantguardistes dels restaurants d’aquesta zona. Així, aquest any se celebre les XX Jornades de la trufa Morella-Els Ports al voltant d’aquest producte i totes les seues possibilitats gastronòmiques. Aquestes tindran lloc des del 27 de gener fins al 12 de març per a aprofitar la temporada de recol·lecció. Durant les jornades hi haurà menús especials, així com diferents activitats i mostres que inviten a degustar la trufa i conèixer-la de més prop.