Durant els últims vint anys, La Xalera ha estat la responsable de preparar tot el necessari perquè els Reis Mags d’Orient tinguen una càlida benvinguda a Vilafranca . Des de muntar les carrosses fins a preparar el Betlem Vivent són algunes de les tasques que fan d’aquesta nit, una nit màgica.
El primer pas abans de la cavalcada és buscar els voluntaris i les voluntàries que eixiran a fer gaudir al públic amb diverses activitats. Primer, hi ha grups que ixen per terra amb boles de llum, amb cintes, amb banderes o amb xanques, que han d’assajar per muntar les diverses coreografies que es faran durant el recorregut. Després, hi ha d’altres que són els encarregats i encarregades de pujar a les dues carrosses. I per últim, estan aquells xiquets i xiquetes que eixiran al Betlem.
Muntatge de carrosses
Dues setmanes abans de l’arribada dels Reis comencen els preparatius de les carrosses, on es revisa tot allò en mal estat de l’any anterior i es canvia. S’utilitzen des de teles fins espumillons i llums perquè les carrosses estiguen perfectes a l’arribada de ses majestats. La Xalera disposa de dues carrosses, una decorada en tons blancs i blaus, on pugen les “reinetes del gel”, i una altra de tons daurats i rojos.
Uns dels aspectes molt importants de les carrosses són, primer, un que queda amagat, però que és essencial, l’equip de música, el responsable de fer ballar tot el públic durant la cavalcada. I l’altre, la gran estrella, que simula la clàssica estrella que segueixen els Reis d’Orient per arribar fins al Nen Jesús i que li dona a les carrosses el seu to màgic.
Betlem Vivent
D’altra banda, l’altre aspecte característic és el Betlem Vivent, on xiquets i xiquetes del poble representen a la placeta de l’Església un xicotet teatre relacionat amb el naixement del Nen Jesús. El fil conductor de la història és un àudio que narra com una mare li conta aquesta història a la seua filla. Aquest, aconsegueix submergir tot el públic en una història plena de tendresa.
Per a realitzar aquest Betlem, el primer pas a seguir per La Xalera és fer una crida a aquells xiquets i xiquetes que siguen de les edats corresponents, és a dir, per al paper de pastorets es convoca als i les alumnes de segon de primària, per als angelets als de quatre anys d’infantil, per a Josep i Maria a dos alumnes de tercer de primària i per al Nen Jesús un bebé. Una vegada han aparegut els voluntaris es comencen a buscar el vestuari i els pastorets es reparteixen els papers, des de músics, fins peixateres i cosidors.
Així doncs, quan ja està tot a punt, el dia de la cavalcada es queda per a muntar el betlem, fer un assaig general i deixar-ho tot amanit. Finalment, a les 19 h arriben els Reis Mags i La Xalera els rep amb la cavalcada, a la qual s’uneixen i tota la gent del poble els dona una càlida benvinguda, fent de la nit de Reis una nit màgica en la qual se’ls il·luminen els ulls als xiquets i xiquetes que miren bocabadats com els Reis Mags d’Orient han arribat al seu poble.