-Dos volums recullen la minuciosa investigació de l’historiador sobre tots els aspectes de la localitat dels Ports
Vilafranca des del 1691 fins als nostres dies. “Vilafranca, identitat física, comarcal i toponímica d’un poble industrial dels Ports a la perifèria del Nord del País Valencià”, és EL LLIBRE, en majúscules, l’obra cimera que Josep Monferrer ha dedicat a la història de Vilafranca, aprofundint-hi arrels passades.
La Casa de Cultura de Vilafranca ha acollit la presentació de l’obra amb la presència del mateix autor, l’alcaldessa de Vilafranca, Silvia Colom, el regidor de Cultura, Óscar Tena, el doctor en Història de l’Art de la Universitat de València, Albert Ferrer Orts i l’enginyer tècnic agrícola, Julio Monfort.
El llibre es podrà adquirir als punts habituals de la localitat ia les llibreries per 35€, el preu de cost de l’edició, editada per Onada Edicions.
La publicació recull un exhaustiu repàs històric, fotografies inèdites i històrica, una gran profusió de documents i mapes nombroses notes a peu de pàgines amb innombrables episodis sobre la història local.
Josep Monferrer, els seus estudis, i la seva aportació de documentació, ha estat vital perquè Vilafranca siga reconeguda com a localitat dels Ports, un reconeixement que arribarà als mapes que editi la Generalitat Valenciana des del 2023. Des que va ser Vila Franca, deixant de ser llogaret de Morella, passant per l’època dels tractants fins arribar a l’apogeu industrial les pàgines permeten endinsar-se en el coneixement d’una Vila pionera a generar electricitat a Puertomingalvo oa la seva indústria tèxtil.
L’alcaldessa de Vilafranca, Silvia Colom, ha destacat que aquesta obra és “vital per saber el que som i d’on venim, vital perquè sapiguem dels nostres avantpassats i així encarem aquí el nostre futur”.
El regidor de Cultura, Óscar Tena, va recordar com “fa 20 anys vaig estar a casa de Pepe i em va mostrar tota la documentació que havia recopilat, li vaig dir que algú dia havia de sortir a la llum perquè estara a l’abast de tot el poble, per això estem d’enhorabona”.
Colom i Tena van apuntar que “l’Ajuntament sempre és al costat dels escriptors i autors que tenen interès a publicar els seus estudis, llibres o aportacions sobre Vilafranca. S’han editat desenes de títols i seguirem amb aquesta política de suport a la cultura, perquè la cultura és una de les nostres senyes d’identitat”
Josep Monferrer es va desfer en elogis a l’alcaldessa i a Óscar Tena destacant-los com a grans promotors de la cultura a la localitat i com a figures claus per haver fet possible la publicació de l’obra. Julio Monfort, va incidir en la importància de comptar amb figures com la de Monferrer “amb una gran passió pel seu poble i per la seva història”.