La Diputació de Castelló ha fet una “aposta decidida” per recuperar el patrimoni de la província i ho ha fet, tal com ha explicat el president José Martí, amb un projecte a través del qual es traurà de l’oblit al Palau Santjoans de Cinctorres.
En una visita a la localitat dels Ports, Martí ha destacat la “iniciativa” pressa per la institució provincial en invertir 1,2 milions d’euros en l’adequació d’aquest palau per convertir-lo en un “referent cultural i turístic, a més d’ajudar a revitalitzar l’activitat en els municipis i frenar la despoblació”. Cal assenyalar que de l’1,2 milions d’euros, 500.000 seran aportats per la Conselleria d’Habitatge.
Martí recorda que les propietats de la Diputació de Castelló a la comarca, com són la Casa del Cardenal Ram a Morella i el Palau dels Ossets a Forcall, varen ser rehabilitades en el seu dia per les administracions. “En canvi, el Palau de Santjoans havia estat massa vegades oblidat per la Diputació que, precisament, és la seua propietària. Aquesta situació no es podia permetre pel gran valor arquitectònic i històric del palau, raó per la qual anem a fer aquesta inversió en rehabilitar-lo”, ha afegit el president.
Cal assenyalar que la Diputació de Castelló acordarà amb l’ajuntament un ús compartit en què l’ajuntament tindrà el seu museu paleontològic i pictòric, i la Diputació també la utilitzarà per a exposicions pròpies, la qual cosa serà també una manera de descentralitzar l’activitat provincial i acostar-la al territori.
Història
La casa de Santjoans, situada en el centre de Cinctorres, entre la plaça Vella i el Sol de Vila, destaca com edifici del gòtic civil nobiliari i, actualment, albergue el Museu de Dinosaures. Va pertànyer a la casa noble de Santjoan, de la qual procedeix el nom del palau.
A Cinctorres, l’edifici té el seu origen en el segle XV, encara que la seua estructura actual és del segle XVII. Es tracta d’un palau d’estil gòtic aragonés de dues altures i la seua façana és de pedra despuntant un aleró de fusta. Té una torre quadrada amb coberta a quatre aigües en el vèrtex de la qual apareix la Creu de Malta i, a l’interior, conserva els escuts heràldics en policromia de les famílies del Palau.
En un saló figura un altre escut corresponent a les armes de Santjoans, personatge natal d’aquesta població molt recordat per la seua lluita contra els invasors francesos. A una altra sala, en un pis superior, se’ns presenta tot el paviment i les parets cobertes de ceràmica zoomòrfica i destaquen també les escales interiors, de fusta treballada.
La seua façana conté un escut heràldic de pedra considerat Bé d’Interés Cultural (BIC) i la casa en el seu conjunt es Bé de Rellevància Local (BRL). La Diputació de Castelló va adquirir el palau al seu darrer propietari, un metge, l’any 1966. En 1981 es van fer uns treballs de rehabilitació senzills i en 1992 es va fer un projecte per ser hotel, que no es va portar a terme.