La Fundació Carles Salvador mostra al Menador de Castelló el llegat de Joaquim Garcia Girona

626
PUBLICITAT

Ahir a la vesprada va tindre lloc la inauguració de l’exposició ‘El llegat de Joaquim Garcia Girona. Centenari de la publicació de Seidia’ que pot visitar-se a l’espai cultural Menador de la plaça Hort dels Corders de Castelló de la Plana fins al 8 de gener. L’esdeveniment va comptar amb la participació dels patrons de la Fundació, Andreu Beltran, Èlia Garcia i Gerardo Garcia, d’Elena Sánchez Almela presidenta de la Societat Castellonenca de Cultura i d’Òscar Pérez Silvestre, autor de la nova edició de ‘Seidia’.

La Fundació Carles Salvador de Benassal rememora així la històrica i popular figura del poeta, traductor i lexicògraf (1867-1928), autor de la ja centenària epopeia ‘Seidia, poema valencià de principis de la reconquista’. Andreu Beltran i Òscar Pérez van explicar la vida i l’obra de Garcia Girona, la història d’amor del gran poema ‘Seidia’; l’estima al seu poble i la seua llengua, la relació amb Antoni Maria Alcover de Mallorca, les institucions catalanes i lo Rat Penat de València. Van destacar la seua tasca com a lingüista amb la contribució a l’obra del diccionari aportant les paraules del Maestrat, els Ports i la Plana. Van remarcar les traduccions d’Horaci, que adapten la mètrica llatina en unes versions on, com ell deia, es mostra el poeta ‘vestit a la valenciana’.

Les curiositats sobre l’il.lustre benassalenc també estan presents en l’exposició. S’hi pot contemplar, per exemple, una petita agenda on, estiguera on estiguera, sempre escrivia les anotacions en valencià.

Els i les visitants podran descobrir a les vitrines textos i cartes manuscrites del mossén valencià, algunes de les quals guarden relació amb figures molt rellevants de les lletres valencianes com Carles Salvador o Gaetà Huguet. També hi ha una pantalla on es pot veure una representació de ‘Seidia’ feta pel grup Karraca Teatre.

‘El llegat de Joaquim Garcia Girona. Centenari de la publicació de Seidia’ ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Societat Castellonenca de Cultura, que ha prestat part de la documentació exposada.