Vistabella del Maestrat serà la seu de la primera edició de les jornades ‘Les persones i els patrimonis’, organitzades per al cap de setmana del 2 i 3 de juliol. L’objectiu amb el que naix aquesta nova proposta cultural és crear una comunitat viva al voltant del patrimoni de Penyagolosa, com a potenciador del desenvolupament de la gent de la comarca. De fet, aquesta jornada parteix de l’anàlisi de tota una sèrie de models d’organització comunitària basats en la participació i el patrimoni cultural que poden constituir un punt de partida per a un nou projecte per a Penyagolosa amb una perspectiva territorial clara.
El projecte s’ha realitzat a partir del Programa d’Extensió Universitària de la Universitat Jaume I en col·laboració amb la Mancomunitat de Penyagolosa, el Centre d’Estudis de Penyagolosa i els Ajuntaments de Vistabella del Maestrat, Xodos, Benafigos i Atzeneta del Maestrat.
La proposta cultural s’adreça de manera especial a col·lectius, associacions i persones dels municipis de Penyagolosa que desenvolupen accions en el territori relacionades amb el patrimoni i la cultura. De manera general també s’adreça als grups i col·lectius de la xarxa del Programa d’Extensió Universitària PEU de la Universitat Jaume I i a persones interessades en la gestió cultural, les xarxes de col·laboració, la participació i els projectes comunitaris.
La programació creada es planteja amb una estructura formada per quatre blocs formatius d’anàlisi i reflexió on es presentaran diferents models d’organització ciutadana. Es realitzarà una presentació de model a partir de l’experiència convidada i, seguidament, un espai de conversa. El primer bloc ficarà a les persones en el centre del debat, amb la participació de l’associació de Cantàbria ‘La Ortiga Colectiva’ en veu de Ángel Astorqui. Tractarà sobre memòria, implicació, generositat, determinació i futur de l’ésser humà en el món. A continuació, el segon bloc el conduirà Marcos Garcia, qui parlarà sobre la manera d’organitzar de les persones, de treballar comunitàriament amb generositat i confiança per establir xarxes.
Més tard, serà Alicia Sellés qui parlarà al tercer bloc sobre biblioteques comunitàries, que siguen capaces de revolucionar les relacions entre persones, patrimonis i cultura. Al voltant d’aquesta idea, surten nous models comunitaris que treballen directament amb les persones i les seues col·leccions bibliogràfiques particulars amb l’objectiu de definir un fons compartit de llibres i un projecte cultural de caràcter integral. Per últim, Óscar Navajas, del Ecomuseo LAPONTE d’Astúries, presentarà el quart bloc on es parlarà sobre les persones que habiten els patrimonis, un punt de partida per repensar el paper i la legitimitat de la ciutadania per organitzar-se en el seu territori i seguir respectant els elements patrimonials presents.
Pel que fa al diumenge, s’ha preparat una visita cultural guiada per Vistabella del Maestrat, així com diferents tallers i un dinar de germanor.