L’IVCR+i recull els Premis Europeus de Patrimoni per la intervenció als esbossos de Sorolla i la façana de l’Arxiprestal de Morella

579
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Generalitat Valenciana

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, i la directora de l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i), Gemma Contreras, reben de Sa Majestat la Reina Doña Sofía el reconeixement a dos projectes realitzats per l’IVCR+ i: la intervenció als Esbossos de Sorolla de la Hispanic Society of America (Premi Europa Nostra de Restauració 2018) i la investigació a la façana policromada dels Apòstols de l’església Arxiprestal de Santa Maria de Morella (Menció d’Honor Europa Nostra Investigació 2019 ).

L’acte de lliurament dels guardons es realitza el dimarts 3 de maig, a les 18 hores, al Museu Sefardí de Toledo.

L’IVCR+i va rebre el reconeixement per restaurar 32 esbossos que Joaquín Sorolla va realitzar per a la seva monumental sèrie pictòrica ‘Visión de España’ i que són propietat de la Hispanic Society of America de Nova York.

La restauració va ser el resultat d’un treball multidisciplinari on han intervingut restauradors de paper i pintura, físics, químics, fotògrafs i historiadors de l’art de l’IVCR+i, així com altres institucions que col·laboren habitualment amb l’Institut.

L’exposició ‘Sorolla íntim, esbossos de Visió d’Espanya’ va ser la culminació d’aquest treball que es va exposar amb gran èxit a diferents ciutats espanyoles i que va permetre mostrar tant el procés creatiu de Sorolla, a través dels seus esbossos, com la complexa intervenció de restauració realitzada pels professionals de l’IVCR+i que van fer servir la tècnica japonesa SOKO i els criteris més respectuosos i avançats en conservació i restauració.

Els fràgils papers amb què Sorolla va afanyar l’Espanya d’inicis del segle XX, tenen assegurat un llarg futur que podran apreciar i estudiar properes generacions.

El projecte d”Estudis previs i investigació de la metodologia d’intervenció de la Portada dels Apòstols de l’Església Arxiprestal de Santa Maria La Major de Morella’ va rebre la Menció Especial del Jurat d’Europa Nostra el 2019, com un excel·lent exemple de recerca prèvia en intervenció de conservació de la pedra policromada.

El premi va guardonar les tasques realitzades a l’Església de Santa Maria la Major a Morella, la construcció de la qual va finalitzar el 1330, i que posseeix una de les poques façanes policromades que queden a Europa, l’anomenada Portada dels Apòstols. A causa de la seva exposició perllongada als elements naturals ia la naturalesa única del lloc, va caldre un estudi preliminar cautelós i integral previ a qualsevol procés de restauració. El jurat va elogiar aquest projecte de gran envergadura com un excel·lent exemple de recerca de material preparatori.