Transició Ecològica implantarà fotovoltaica en 60 depuradores de la Comunitat Valenciana

690
Presentació del projecte.
PUBLICITAT
  • Mireia Mollà presenta el programa reSOLt, que permetrà estalviar mig milió d’euros en la factura energètica i amortitzar la inversió en 5 anys

La Conselleria de Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana instal·larà fotovoltaica en 60 depuradores de la Comunitat Valenciana, dins del projecte reSOLt, de l’Entitat de Sanejament d’Aigües Residuals (Epsar), que permetrà estalviar mig milió d’euros en la factura energètica i amortitzar la inversió en 5 anys.

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, acompanyada del gerent d’Epsar, Juan Ángel Conca, i la secretària autonòmica de Transició Ecològica, Paula Tuzón, ha presentat el programa, que preveu la inversió de 2,3 milions d’euros. El gerent d’Epsar ha explicat que la distribució de les actuacions “ha tingut en compte el clima, la capacitat de les infraestructures i les característiques i necessitats dels diferents territoris”. Quatre instal·lacions, les que concentren major potència i capacitat, s’executaran a la província d’Alacant, 33 a la província de València i 23 a la província de Castelló, dins d’un repartiment “molt equilibrat” en la inversió.

El pla de proveïment energètic sostenible permetrà augmentar la potència generada per aquestes instal·lacions fins als 2,2 kW anuals i continuar amb l’estratègia impulsada per Epsar que, en els últims dos anys, ha multiplicat per 6 la producció d’energia fotovoltaica en les estacions depuradores. A la província de Castelló, per part seua, l’aposta és la de modernitzar les instal·lacions de municipis xicotets, actuant en 23 depuradores en les quals s’han instal·lat 1.054 metres quadrats de panells solars, que tindran una potència de 217 quilowatts i produiran anualment 293.402 quilowatts/hora anuals.

La transformació energètica de l’Entitat cobra un nou impuls amb el programa reSOLt, que, amb la col·laboració de les diputacions i ajuntaments, incrementa la producció un 135% i duplica la potència instal·lada respecte a les xifres de 2021.

Mollà ha assenyalat que el programa reSOLt “compleix amb els compromisos de la Generalitat en matèria de descarbonització que es converteix en referent i avança en la transició ecològica i la neutralitat de l’Administració Pública”. En aquest sentit, la consellera s’ha referit als beneficis que comprenen la lluita contra el canvi climàtic i l’optimització dels recursos públics.

El pla, un dels objectius de la Conselleria en l’últim seminari del Consell celebrat a Albocàsser/Benassal, suposa cobrir 6.497 m² de plaques solars. “Una reducció de les emissions de CO₂ en 900 tones mètriques, les equivalents a les produïdes per 600 llars o a 260 voltes al món amb cotxe elèctric”, ha subratllat Mollà.