100 anys d’indumentària tradicional vilafranquina a les Sales Gòtiques

666
PUBLICITAT

Des del 4 de desembre fins al 22 de març, les sales gòtiques de l’Ajuntament de Vilafranca acullen una exposició de la indumentària tradicional vilafranquina des de finals del segle XIX fins a la Guerra Civil. L’exposició és una iniciativa de Milagros Massip, Mercedes Peris, Pedro Colom, Silvia Miralles i Michel Pitarch, coordinats per Josep Vidal, membre de l’Agrupació Folklòrica del Millars de Castelló.

La mostra recull l’evolució de la indumentària tradicional al poble de Vilafranca. Tanmateix, Vilafranca, al ser un poble tèxtil industrial, va tenir molta vinculació amb la moda internacional basada en el patronatge de París, Londres o fins i tot els Estats Units. Per tant, els hàbits indumentaris difereixen molt dels pobles dels voltants i de tradició agrícola. Així mateix, la industrialització vilafranquina està també reflectida en la distribució urbanística i en els models d’estructura familiar.

L’exposició mostra la indumentària de més de 60 famílies que han estat entrevistades i han col·laborat desinteressadament cedint la roba. Així, en comptes de vestits tradicionals, trobarem la roba moderna de l’època. Una moda de transició basada en mantons de seda i maniquins abillats amb els vestits que lluïen les filles de la burgesia industrial i comercial.

La inauguració de l’acte va estar presidida per l’alcaldessa de Vilafranca, Silvia Colom. El toc de música i ball el van aportar la rondalla i grup de ball de Vilafranca. Alhora s’ha editat un llibret titulat “100 anys d’evolució de la indumentària vilafranquina” que fa un recorregut històric del component tèxtil, tot vinculant-lo aspectes tradicionals molt arrelats a Vilafranca com la Rondalla, Grup de Ball i el propi Ball Pla.