Blanch (PSPV-PSOE) afirma que la regulació del fons de cooperació “acabarà amb els governs que afavorixen als municipis amics”

562
PUBLICITAT

Nota de premsa del PSPV-PSOE provincial

El diputat autonòmic i secretari general del PSPV-PSOE de la província de Castelló, Ernest Blanch, ha afirmat que la Llei del Fons de Cooperació “acabarà amb les prebendes i els governs que afavorixen als municipis amics”, i ha destacat el caràcter de “confiança i llibertat” de la mateixa en els ajuntaments “perquè tinguen els recursos necessaris per a atendre les necessitats dels seus veïns i veïnes, i puguen decidir el destí dels mateixos”. Blanch s’ha manifestat així en la seua intervenció en el debat que ha tingut lloc hui a les Corts Valencianes, previ l’aprovació del projecte de llei del fons de cooperació dels municipis i entitats locals menors de la Comunitat Valenciana, que tindrà lloc demà, i que previsiblement eixirà endavant gràcies als vots favorables dels grups del Botànic.

“Esta llei evidencia que confiem en tots els municipis, i donem la llibertat de fer a tots els municipis, independentment de qui siga l’alcalde o alcaldessa, pense el que pense. I aquest sí és un gran canvi, ja que abans no passava. Perquè, quina classe de govern castiga als territoris que no el voten? Quina classe de govern pensa que estem a l’edat mitjana i té drets feudals? Aquesta llei és per acabar amb aquestes prebendes, és perquè qualsevol govern, d’ara o el futur, haja de governar per a tots i totes, i no, vergonyosament i com ha segut durant molts anys en aquesta comunitat, per als seus amiguets”, ha afirmat el diputat autonòmic.

Blanch, qui ha encapçalat la defensa dels Fons de Cooperació durant tota la seua tramitació a les Corts Valencianes, ha destacat que este projecte de llei “garanteix la suficiència financera de les entitats locals i potencia la seua autonomia local. És a dir, amb aquesta llei els municipis són lliures per a decidir en què gasten els diners. Els donem confiança per a fer el que vulguen fer i els donem llibertat de ser el que vulguen ser. És una qüestió de respecte democràtic”.

El dirigent socialista a les comarques de Castelló ha assenyalat que “atorga als municipis la confiança de què ells saben el que més preocupa als seus ciutadans i ciutadanes i perquè decidisquen el que serà el correcte, siguen del partit que siguen”. Així mateix, “atorga la llibertat de triar el que més pot ajudar a la seva ciutadania i decidir el destí dels diners que reben de les institucions per fer el que el seu municipi puga necessitar. En definitiva, es dona llibertat per a dir ‘no’ a una piscina si el que necessiten és millorar un parc infantil, i a dir ‘no’ a un parc infantil si el que necessiten és una piscina”, ha afegit.

Cal recordar que el fons de cooperació municipal surt d’un acord de totes les forces polítiques en l’any 1999, que s’incorpora a l’Estatut en la reforma de 2006, i és el govern del Botànic de Ximo Puig qui ho implementa després de 20 anys.

Un èxit del municipalisme

El diputat autonòmic ha ressaltat que el projecte de llei del fons de cooperació dels municipis i entitats locals menors de la Comunitat Valenciana “és un èxit perquè estem omplint una reivindicació històrica del municipalisme valencià, que demandava, des de fa massa dècades, un finançament d’acord amb criteris objectius i bàsics per a les corporacions, i aquest projecte de llei ho fa de manera igualitària, incondicionada i respectant tota l’autonomia municipal que inspira el fons”.

Blanch ha afegit que també és un èxit perquè “pregunten a qui pregunten, governe qui governe, el dia d’avui, cap dels municipis que són beneficiaris del mateix estan disposats a perdre eixa assignació, perquè, evidentment, han guanyat en autonomia municipal”. “Este fons ha fet guanyar qualitat de vida dels habitants d’aquests municipis, i això, m’agradaria recordar, és una de les raons per les quals fem política. No importa qui governe, importa servir a la gent, fer que milloren, oferir-los un millor futur i una millor manera d’afrontar el futur”, ha conclòs.