La Mancomunitat Alt Maestrat treballa amb polítiques juvenils que asseguren espais autònoms i diversos per a la joventut de la comarca

910
Logo Mancomunitat Alt Maestrat.
PUBLICITAT

El compromís de la Mancomunitat Alt Maestrat amb tots els nivells d’edat que conformen la comarca es manifesta amb la figura d’Èlia Calvo, Tècnica de Joventut de la Mancomunitat, qui assessora i acompanya als ajuntaments per a dur a terme polítiques juvenils amb influència directa sobre el territori. D’aquesta manera, els municipis implicats en tals iniciatives són Ares, Culla, Benassal, Vilar de Canes, La Torre d’en Besora, Albocàsser, Tírig i La Serratella.

La Tècnica de Joventut de la Mancomunitat Alt Maestrat pretén “impulsar la creació d’espais juvenils, on la joventut tinga el seu propi espai d’esbarjo amb activitats al voltant de l’oci educatiu organitzat de manera participativa”. Un exemple d’aquesta política d’actuació podria ser la recent obertura del Casal Jove d’Albocàsser, un lloc que en temps de pandèmia ha significat un lloc de reunió segur sanitàriament que obria possibilitats d’esbarjo per a la joventut d’Albocàsser. En aquest mateix sentit, Calvo explica que “recollim totes les opinions, interessos i propostes de la joventut del territori per a poder actuar en conseqüència i cobrir les seues necessitats”, mitjançant enquestes i sessions de participació activa en els dos instituts de la comarca: l’IES Pere-Enric Barreda i Edo de Benassal i el CES Alt Maestrat d’Albocàsser.

Així doncs, la participació i el sentit comunitari és una part de vital importància en el treball de l’àrea de joventut de la Mancomunitat. De la mateixa manera, Calvo també ha propiciat un Programa de Corresponsals en els instituts, amb representants de cada curs, que ja té programada la trobada provincial per als dies 5 i 6 de juliol. A més de participar en les jornades organitzades per ERYICA, dissenyades per a la dinamització de les persones joves de tot el país, “també ens hem sumat al seminari organitzat per JOVES.NET per a fer xarxa i conéixer recursos d’altres zones que podem aprofitar per a crear una comunitat més estable i duradora”, assegura Calvo.

Una de les qüestions que més implicació i treball atresora és la redacció del Pla de Joventut de la Mancomunitat, “que integra una anàlisi de la realitat amb entrevistes a persones joves o persones que de manera transversal actuen amb joventut”, explica la Tècnica de Joventut de la Mancomunitat Alt Maestrat. La redacció d’un pla tan ambiciós suposa posar en comú objectius i problemes de tota una comarca, i una estratègia de treball per a satisfer les necessitats vàries de la joventut de l’Alt Maestrat. En tot cas, les actuacions no treballen per vies separades de les opinions de la gent, sinó que intenten traçar camins que tinguen incidència directa sobre les realitats que es viuen. D’acord amb això, un vessant amb repercussió social en l’actualitat és el feminisme i la lluita contra qualsevol agressió masclista. Així doncs, des de la Mancomunitat Alt Maestrat s’ha continuat treballant amb el projecte Anigmàti-k, amb una tercera edició que gira al voltant de la temàtica feminista, triada per la joventut participant, amb diferents llibres, i la trobada dels quals serà a Ares del Maestrat.

L’espectre total d’iniciatives i polítiques que es llancen també dona peu a possibilitats que naixen de les xarxes socials, com la programació #JovesRuralsEnMarxa. “Mitjançant l’instagram de joventut_altmaestrat plantegem activitats proposades per la joventut des de diferents comissions, per la qual cosa la participació és lliure i està tothom convidat i convidada a formar part”, incideix Èlia Calvo, qui també explica que hi ha 3 comissions diferents que llancen activitats complementàries entre si: La Terreta, Poca Broma i Quin Comboi.