La Diputació de Castelló va organitzar ahir, diumenge 16 de maig, la VI edició del Dia de la Província, gala honorífica on el plat principal de cada edició és l’Alta Distinció, el major premi que la Diputació pot oferir a una persona, organització, associació… que haja tingut una influència important sobre la societat castellonenca. Aquesta edició del 2021 ha estat protagonitzada pel reconeixement al col·lectiu sanitari de Castelló, emmarcats en una pandèmia que va col·lapsar tot el sistema sanitari espanyol i mundial, i que va posar al límit a tots els departaments i treballadors del bloc sanitari i social valencià. José Martí, president de la Diputació, va argumentar que «heu donat el millor per a salvar vides i per a aconseguir una cosa tan enorme com humanitzar la sanitat pública, perquè vosaltres i vosaltres heu agafat de la mà les malaltes i els malalts del Covid-19 quan cap familiar o amic podia anar a veure’ls».
L’Alta Distinció és, per tant, un símbol de la lluita de tota una societat enfront una pandèmia, i un reconeixement per a totes les persones i professionals de la sanitat que van haver d’enfrontar-se a una situació tant anòmala com perillosa. La metgessa Gloria Rabanaque, en nom del col·lectiu sanitari, va reconéixer en el seu discurs que «hem hagut de conviure i funcionar amb la por al contagi propi i de les nostres famílies i hem vist com han emmalaltit companys i com ens han deixat per sempre uns altres». Al costat de Rabanaque van recollir l’Alta Distinció en representació dels sanitaris Arantxa Guerendiaga, Ana Teresa Palma, Soraya Barriga i Ferran Barrachina.
Tot i que la gala va estar marcada pel reconeixement a la funció vital del servei sanitari de Castelló, també hi ha més categories que premien diferents àmbits de la societat valenciana. Així doncs, hi ha 4 mèrits: de la Innovació, de la Solidaritat, de les Arts i de l’Esport. Pel que fa al mèrit de la Innovació, els guardonats van ser l’Institut de Tecnologia Ceràmica conjuntament amb la Universitat Jaume I, que formen una aliança empresarial i d’investigació amb l’objectiu de convertir el sector en el pioner mundial amb projectes innovadors sobre ceràmica. El premi el va recollir el president de l’Institut de Tecnologia Ceràmica, Joaquín Font de Mora, i la rectora de l’UJI, Eva Alcón.
El Mèrit a les Arts va ser atorgat al poeta, novel·lista i articulista de Vilavella, Manuel Vicent, qui va llegir uns versos propis a la gala. «Tota la seua història i la seua geografia formen un bagatge literari que he portat sempre en la motxilla», va afirmar Manuel Vicent sobre com els paisatges mediterranis de Castelló han afectat les seues creacions artístiques.
El Mèrit a la Solidaritat va premiar a l’aliança solidària de ‘Banc d’Aliments’ amb la plataforma i empresa FoodRation4All. El binomi solidari es va pronunciar conjuntament sobre la situació de necessitat que cada vegada més persones pateixen, també vinculades als efectes condicionats de la pandèmia. Kilian Zaragozá, CEO de FoodRation4All, va defendre que «Castelló ha sigut, és i serà el lloc on es va gestar i va començar l’adaptació cap a un paradigma social tecnològic i renovat».
El Club Atletismo Playas de Castellón va rebre el Mèrit a l’Esport en mans del seu president Toni Escrig. El Playas de Castellón, a més de ser considerat el millor club de l’atletisme espanyol de tots els temps per la Federació d’Atletisme Espanyola, també forma a xiquets i xiquetes en els valors de l’esport.