Compromís i Chunta Aragonesista adverteixen del perill de l’especulació energètica a les comarques més despoblades de Castelló i Terol

867
PUBLICITAT

Els portaveus institucionals de Compromís i la Chunta Aragonesista (CHA) s’han reunit hui a la capital de la Plana per plantejar una estratègia conjunta en matèria de política territorial i energètica al País Valencià i a l’Aragó que tinga en compte la necessitat de protegir les comarques veïnes de Castelló i Terol de l’especulació energètica.

La cimera acollida pel portaveu valencianista a la Diputació de Castelló i diputat provincial de Sostenibilitat, Ignasi Garcia, ha comptat amb la presència del portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, amb la directora general de Política Territorial i Paisatge i la secretària autonòmica de Política Territorial, Urbanisme i Paisatge a la Generalitat Valenciana, Rosa Pardo i Imma Orozco, així com amb el secretari territorial de CHA i director general d’Ordenació del Territori del Govern d’Aragó, José Manuel Salvador.

Salvador ha destacat que «Compromís i Chunta compartim la preocupació respecte a l’impacte territorial que suposen les dimensions de les instal·lacions projectades al Maestrazgo i vinculades a la MAT, que travessa les comarques de Castelló fins a la costa». A pesar que el representant aragonesista comparteix les preocupacions dels ajuntaments de la zona respecte a la generació d’ocupació, defén que «cal consensuar quin és el model de renovables que resulta més compatible amb la protecció del patrimoni natural de la zona i amb les activitats de turisme rural que s’hi han consolidat els darrers anys».

Garcia, per la seua banda, insisteix a plantejar una proposta alternativa a la generació massiva d’energia elèctrica per al seu transport en línies MAT. «La transició cap a un nou model energètic sostenible, eficient i amb zero emissions de CO2 s’aconsegueix mitjançant l’impuls institucional a la creació de comunitats energètiques en xarxa, tal com ho estem fent amb el Pla de Transició Energètica de la Diputació». «Aquesta és la nostra alternativa enfront de l’especulació i la destrucció del territori», ha plantejat, «la qual afavoreix la creació de pimes i micropimes que treballen en la creació i distribució d’energia en proximitat i que generen ocupació real a les nostres comarques d’interior».