– Els dies 27 i 28 de març es mostrarà als visitants el pergamí original en motiu del 777 aniversari
El 23 de març es van complir 777 anys des que Culla va rebre, de mans dels nobles Guillem d’Anglesola i Constança de Alagón, filla del conqueridor Blasco de Alagón, la seva Carta de Població. Aquest document de 1244 era el marc legal per a la repoblació cristiana de Culla i la consolidava com una entitat de població, detallant els seus nuclis i la delimitació del seu terme municipal, així com els deures i drets dels seus habitants.
Per a celebrar aquesta efemèride, l’Ajuntament de Culla ha organitzat una petita exposició que mostrarà als visitants el pergamí original, juntament amb uns altres de gran importància que conserva en el seu arxiu. Així doncs, els dies 27 i 28 de març i 3 d’abril, de 11:00h. a 14:00h i de 16:00h. a 18:00h, està previst que la Casa de la Cultura aculli aquesta mostra que es realitzarà gràcies a la implicació del personal del consistori i voluntaris locals.
Cal destacar que l’arxiu històric Culla és considerat un dels millor conservats i més complets de la Comunitat Valenciana. Estan catalogats gairebé quatre mil documents, alguns són una única fulla i en altres casos complets llibres manuscrits, que abasten des de principis del segle XIII a l’any 1925. Tots ells té un incalculable valor històric, com poden ser la Carta de Població, els Rúbriques dels Establiments, els Capítols dels Herbatges o el document de venda de Culla a l’Orde del Temple. També alberga diferents documents particulars, eclesiàstics, d’assumptes de plets, de comptes i impostos, de ramaderia i de molt diferents aspectes.
Aquesta activitat serà gratuïta, guiada i comptarà amb totes les mesures per a evitar contagis per COVID-19 i amb les restriccions d’aforaments decretades per la Generalitat Valenciana. A més, pretén ser també un senzill homenatge en memòria del qual fos gran coneixedor i estudiós d’aquest arxiu, Pere-Enric Barreda i Edo, organitzador de l’exposició commemorativa del 750 aniversari de la Carta de Població en 1994, en la qual es basa l’actual.