“Assenyalem Els ports” de Creu Roja millora l’autoestima i l’autonomia de les persones amb diversitat durant la pandèmia

603
PUBLICITAT

Fa un any, el passat mes de febrer de 2020, Creu Roja va posar en marxa el projecte “Assenyalem  Els Ports” amb la col·laboració de la Fundació “la Caixa”, a l’haver sigut seleccionat dins de les  Convocatòries Socials de l’any 2019. Mitjançant la senyalització de camins rurals, té com a  objectiu millorar el benestar de les persones participants i dinamitzar les zones de la província  on resideixen, apostant així per l’entorn rural. 

La pandèmia, que ha fet trontollar els ciments del benestar personal i social de moltes persones,  ha afectat notòriament a les persones que prèviament ja tenien diagnosticada alguna malaltia  mental. Per a les persones participants reprendre les eixides del projecte “Assenyalem Els  Ports” ha suposat una oportunitat dins de la situació que estem vivint, reduint l’aïllament i la  soledat, i afavorint la seua socialització. 

«La pandèmia, que en un primer moment va canviar la programació del projecte, no ha sigut un  obstacle, sinó que ha motivat molt més a totes les persones participants«, indica el tècnic de  Creu Roja. 

El projecte ha dut a terme eixides per Morella, Vallibona i Vilafranca, a partir de les quals les  persones participants han treballat la seua senyalització a través del portal Wikiloc.  

«A Morella hem visitat els monuments més importants de la localitat i també la fàbrica Giner,  plena d’història, entre d’altres. A Vallibona, vam poder passejar fins a un dels miradors més  bonics del poble i també visitar dos dels seus museus: el d’antics oficis i el de carbó. Finalment, a  Vilafranca vam tindre el plaer de visitar el casc antic, l’església, el museu de la Pedra en Sec,  fonamental en esta zona, la Pobla de Sant Miquel i les Coves del Forcall. És important destacar  que al projecte hi ha participants de tots els municipis visitats, cosa que ha permès que en les  excursions les persones participants de cada poble ens han pogut explicar curiositats,  maximitzant així la participació i aprenentatge de tot el grup«, destaca Francesc, des de Creu  Roja.  

Des d’Espaitec, Parc Científic Tecnològic de la Universitat Jaume I, es va fer possible que, a través  de la plataforma Maridatge Tecnològic, Creu Roja puguera contactar amb SemanticBots per a  poder resoldre el repte tecnològic dels senders accessibles. En este sentit, s’ha implantat a la  web Morella Turística (https://www.morella.net/morellaturistica/) un xatbot inclusiu que  proporciona respostes automàtiques a les persones turistes, entre les quals es troben les rutes  senyalitzades pels/les participants del projecte ”Assenyalem Els Ports”.  

Maridatge Tecnològic és una iniciativa d’Espaitec que facilita el plantejament de reptes  tecnològics i innovadors per part de les organitzacions de la província de Castelló. Estos reptes  són resolts per solucions multidisciplinars aportades per empreses ubicades en parcs científics i  tecnològics d’Espanya. 

Així, SemanticBots, spin-off de l’UJI experta en intel·ligència artificial i big data, en col·laboració  amb Creu Roja i l’Ajuntament de Morella, ha creat un xatbot amb la seua plataforma de xatbots  inclusius SayOBO. En este xatbot es veuen reflexats, com s’ha dit, els resultats de les rutes  realitzades, afavorint així els itineraris per a futurs/es senderistes amb independència de la seua  condició física o mental. El xatbot, integrat a la web de Morella Turística, a més de resoldre 

qüestions dels/les turistes, presenta també la seua oferta turística. El sistema anirà millorant les  seues respostes i la seua base de coneixement a mesura que vaja aprenent.  

Un dels objectius de SemanticBots és potenciar l’ús de la intel·ligència artificial per a donar  suport als municipis d’entorns rurals, facilitant la seua digitalització en benefici de la ciutadania,  empresaris/es locals i turistes. 

Cal destacar que SemanticBots va participar al II Congrés Internacional d’Accessibilitat en  Destins Intel·ligents (TUR4all) i a la Fira Internacional de Destins Intel·ligents (FIDI), on va donar  a conèixer els diferents projectes, entres el que es trobava el projecte “Assenyalem Els Ports”,  donant així més visibilitat a tot el treball realitzat al llarg de l’any. 

A més, Morella, que forma part de la Xarxa de Destins Turístics Intel·ligents de la Comunitat  Valenciana i de la Xarxa de Destins Turístics Intel·ligents d’Espanya (DTI), mitjançant la  implantació d’este sistema d’intel·ligència artificial es consolida com un DTI innovador i  sostenible. A més, es converteix en una destí implicat en millorar mitjançant l’última tecnologia,  tant la qualitat de vida dels/les residents com l’experiència dels/les turistes. 

S’espera que este projecte puga ser replicat en altres municipis i comarques, vists els beneficis  socials i turístics que suposen per als propis municipis, els/les seues residents i l’economia local.