Albocàsser recorda Les Cartes amb una conferència

827
PUBLICITAT

-Alternativa al cant que es va haver de suspendre en la nit del dilluns al dimarts

Enguany Albocàsser no ha pogut celebrar els actes de la festa d’Immaculada Concepció. Els quintos no van poder eixir a cantar Les Cartes. Com a alternativa des de l’àrea de Cultura del municipi es va organitzar una conferència sobre “Les Albades i Les Cartes a Albocàsser. Història, Música, Tradició i Canvi”, a càrrec dels estudiosos Francesc Bellmunt i Marc Sales. Tots dos van oferir un repàs sobre aquesta tradició tan arrelada al poble. El cant de Les Cartes és una singularitat en el Maestrat, tal com van relatar en la conferència que es va celebrar a l’auditori, seguint totes les mesures de seguretat pel Covid-19.

La tradició que no es va poder celebrar

Conta la tradició que la festa de Les Cartes i la Puríssima té el seu origen documentat l’any 1870 en l’Arxiu Parroquial. Un soldat d’Albocàsser complia servei militar a Cuba i va explicar per carta al capellà del poble, que un company de mili havia sigut arrestat i processat en judici sumaríssim per repassar les cartes de la baralla durant la missa. L’acusat va afirmar que, al no tindre rosari, va idear resar els Misteris de la Mort i Passió de Jesucrist substituint-ho amb la baralla. Donada aquesta explicació va ser absolt i premiat pels seus superiors.

Des d’aquell moment, els quintos cada nit del 7 de desembre demanaven a la Mare de Déu protecció i empara durant el servei militar. Sobre les 11 de la nit, els quintos es reuneixen en la Plaça de l’Església, acompanyats d’alguns músics (trompeta, tamborí, clarinet) i de nombrós públic. Quatre d’ells- un per cada pal de la baralla espanyola- situats davant de la façana de l’Església Parroquial (on es troba la imatge de la Mare de Déu) entonen una cobla diferent cada any, relacionant cadascuna de les cartes de la baralla amb els misteris de la Passió del Senyor i Dolors de la Mare de Déu. Després, recorreran els carrers per a cantar albades a totes les dones solteres del poble, siga quina siga la seua edat.

L’endemà, dia de la Festa de la Puríssima Concepció, després de la missa, els quintos passen pels carrers del poble demanant una xicoteta aportació per a sufragar la festa. Van ben acompanyats d’alguns membres de la banda de música, d’instruments de corda (guitarres, bandurrias i guitarros) i d’uns altres bocassins/es que toquen i canten cobles fent referència a la Mare de Déu i als carrers per on passen. També les dames de les festes d’agost, familiars dels quintos i gent d’Albocàsser els acompanyen.