La Diputació estudiarà ajudes per a pal·liar danys per les pluges del 31 de març i 1 d’abril i reclamarà la implicació de la Generalitat

541
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Diputació de Castelló

Localitats com Orpesa, Almassora o Borriana van patir inundacions en els seus poblats marítims a conseqüència dels elevats registres pluviomètrics, que van arribar fins als 150 litres per metre quadrat

La Diputació de Castelló aprovarà demà en el ple una nova declaració Institucional amb la qual es compromet a estudiar una línia d’ajudes per a pal·liar els danys registrats per les pluges registrades entre el 31 de març i l’1 d’abril. Aquestes ajudes quedarien circumscrites als municipis en els quals es van haver d’emportar intervencions per part del Consorci Provincial de Bombers. L’acord, a més, inclou reclamar a la Generalitat Valenciana que s’implique econòmicament per a la reconstrucció de les infraestructures danyades.

La Declaració Institucional ha sigut ja avalada pels portaveus dels quatre grups polítics que integren la corporació provincial i manté la línia de diàleg i consens que ha defensat el president de la Diputació, José Martí, des que l’actual equip de govern assumira la gestió de la institució a la fi del mes de juny del passat any.

Martí, en aquest sentit, ha volgut destacar el “tarannà constructiu” dels grups de l’oposició, aspecte que ha permés tirar avant nombrosos acords i, especialment, “les taules de diàleg que hem desenvolupat per a buscar solucions de manera conjunta a la crisi econòmica i social per la COVID-19”.

La proposta consensuada per al ple fa esment a les intenses precipitacions que es van registrar en alguns punts de la província de Castelló entre el passat 31 de març i 1 d’abril, pluges que van causar greus destrosses, especialment en municipis costaners. Així, localitats com Orpesa, Almassora o Borriana, entre altres, van patir inundacions en els seus poblats marítims a conseqüència dels elevats registres pluviomètrics, que van arribar fins als 150 litres per metre quadrat.

Les pluges, com recull el text consensuat, van causar danys de gran envergadura tant en infraestructures públiques com en propietats privades. Molts veïns van quedar aïllats, requerint la intervenció d’equips de rescat pel fet que un gran nombre d’habitatges van quedar totalment negades.

Les pèrdues es calculen en milers d’euros, fins al punt que hi ha municipis com Borriana que ja han anunciat la seua intenció de declarar la zona com a catastròfica. A més, es recorda que aquest episodi de pluges s’ha produït poc temps després de la borrasca Gloria, que tants danys va provocar a l’interior i litoral de la província. Precisament, al febrer, en el ple del 18 de febrer, es va aprovar en la Diputació de Castelló una Declaració Institucional, instant a Diputació, a la Generalitat Valenciana i al Govern d’Espanya l’aprovació d’una línia extraordinària d’ajudes.

Amb els danys encara reparant-se, i amb les ajudes per arribar, ha tornat a registrar-se un nou episodi de fortes pluges, “i ho han fet en un moment especialment crític, en el qual la pandèmia del coronavirus ha obligat a decretar un estat d’alarma que ha fet molt més complicat per als particulars accedir a les seues residències i acreditar les pèrdues”, tal com recull el text.

Per aquest motiu, i perquè consideren que les Administracions Públiques han d’estar al costat dels municipis que pateixen pèrdues d’aquest magnitud, des dels grups polítics de la Diputació de Castelló han acordat aprovar una Declaració Institucional que suposa el primer pas per a estudiar ajudes pròpies i demanar altres a la Generalitat.

Dins de l’acord, subscrit pels portaveus de PSPV, Compromís, PP i Ciutadans, es vol “agrair la diligència amb la qual van actuar tots i cadascun dels professionals que van intervindre en les tasques i treballs immediats d’evacuació, restauració, neteja i seguretat de les vies, passejos i altres espais que van requerir d’una atenció urgent.