Nota de premsa de la Diputació de Castelló
– El president de la institució provincial, José Martí, destaca l’objectiu que “cap poble des quede sense transport”, amb models que inclouen el servei a demanda o poder compatibilitzar les línies autobús escolar amb les regulars
– El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, qualifica de “fonamental” el transport i incideix en la necessitat que “els pobles d’interior estiguen ben connectats si volem tindre una societat cohesionada”
Millorar la mobilitat dels ciutadans i ciutadanes i aconseguir que “cap municipi de la província de Castelló es quede sense transport públic” és un dels grans reptes que s’han marcat aquest matí el president de la Diputació, José Martí, i el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, reunits hui en el Palau Provincial de la capital de la Plana.
José Martí, després d’una sessió de treball en la qual també han participat els diputats provincials de Desenvolupament Rural i Carreteres, Santi Pérez, i de Cooperació i Concertació, Ximo Huguet, a més de la secretària autonòmica d’Obres Públiques, Transports i Mobilitat Sostenible, María Pérez, ha avançat que l’objectiu és que abans de l’estiu totes dues administracions signen un protocol que reculla projectes en comú prioritaris en matèria de carreteres, mobilitat, transport o vies verdes.
De moment, com ha exposat José Martí, “hem concretat la creació d’una comissió mixta que ens permeta avançar per a signar un conveni, en principi abans de l’estiu, que englobe tot el que ens preocupa a la província”.Per al president de la Diputació, “una de les claus en el nostre full de ruta, com estem dient des que va arrancar al juny de l’any passat la Diputació del canvi, és la col·laboració entre administracions”, alguna cosa que al llarg d’aquests mesos ja s’ha concretat amb altres conselleries amb les quals s’han anat mantenint reunions.
Un dels reptes per a la nova Diputació de Castelló, com ha assenyalat José Martí, és la mobilitat i “aconseguir que el disseny del transport entre els municipis es faça amb la necessària visió del repte demogràfic i de la despoblació”. Per això, Martí considera satisfactori “que el conseller Arcadi España ens trasllade que per a la Generalitat és objectiu ineludible és que cap poble es quede sense transport, que tots, per xicotets que siguen, tinga una solució per a la mobilitat dels seus ciutadans i ciutadanes”.
En aquest sentit, són diversos els projectes a analitzar, com és el del transport a demanda, els taxis rurals o fins i tot la possibilitat de poder compatibilitzar el transport escolar amb la línia regular als pobles que així ho requerisquen, aspecte aquest últim que, en qualsevol cas, necessita d’un canvi legislatiu. “No són temes fàcils, però hi ha bona voluntat entre les administracions”, ressalta José Martí.
Per part seua, el conseller confia que el conveni puga estar signat abans de l’estiu “perquè, de cara a l’any que ve, ja puga tindre reflex en els pressupostos de totes dues administracions”. Arcadi España ha recordat que des de fa 8 anys no se signa un protocol d’aquest tipus amb la diputació i ha explicat que “els que se signaven només tenien a veure amb les carreteres, i ara ho portem a un concepte més ampli que va més enllà del manteniment o construcció de les carreteres. “. En aquest sentit ha destacat que la col·laboració en matèria de mobilitat abastarà “molt especialment el transport en zones d’interior i el foment de les vies verdes”.
D’aquesta manera, el conseller ha anunciat que abans d’estiu es licitaran les noves concessions de transports interurbans per a Castelló, les primeres de la Comunitat, fent especial èmfasi en els municipis de l’interior. “Busquem una societat cohesionada que no vaja a dues velocitats i la mobilitat ha de garantir, entre altres coses, el dret de tota la ciutadania a l’educació, a la sanitat, per la qual cosa és fonamental que els muncipis de l’interior estiguen ben connectats amb els centres on es troben aquest tipus d’activitats”.
En aquest sentit, Arcadi España ha defensat que a més del transport habitual, autobusos de línia regular, la Generalitat posarà en marxa el transport a demanda, “que bé pot ser la línia regular com també estem estudiant la possibilitat d’utilitzar taxis o altres tipus de vehicles com a microbusos. Per a això mobilitzarem tots els recursos al nostre abast i així garantir la cohesió de tota la població del província de Castelló”.