9 milions per activar l’economia provincial

560
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Diputació de Castelló

– Els diputats socialistes elaboren un document que, sota el nom de Pla Reactiva Castelló, contempla actuacions prioritàries per a fer front a les necessitats municipals i ciutadanes

– La proposta, que s’emportarà a debat a la Junta de Portaveus del dimecres, està marcada “pel realisme i la sinceritat” en recordar el grup socialista les restriccions pel Pla Econòmic Financer que pateix la institució per la gestió econòmica heretada de l’anterior govern provincial del PP

El grup socialista en la Diputació de Castelló ha preparat un pla d’actuacions destinat a reorientar tot el pressupost previst per a 2020 amb l’objectiu de donar resposta a l’emergència sanitària, la cobertura social, la recuperació econòmica i el suport als ajuntaments. Són quatre eixos essencials que, sota el nom de Pla Reactiva Castelló, recull una partida econòmica global que rondarà els 9 milions d’euros.

El pla serà presentat aquest dimecres en la Junta de Portaveus, on les diferents formacions polítiques traslladaran les seues propostes per a reorientar les inversions en aquest segon semestre de l’any.

Santi Pérez, portaveu del PSPV, ha destacat que el Pla és un treball coral de tots els diputats socialistes en l’equip de govern, al qual s’uneix a més “l’esforç per donar resposta, en la mesura de les possibilitats de la Diputació, a les demandes dels representants de la societat civil”.

En aquest sentit, per a Pérez és important destacar que “hem aplicat els principis de realisme i sinceritat”, en recordar que la Diputació es troba sotmesa a un Pla Econòmic Financer” (PEF) a conseqüència de “la mala gestió dels anteriors responsables del govern provincial”. I tot això “sense oblidar que existeixen obligacions de pagament que s’arrosseguen d’exercicis anteriors”, comenta el diputat socialista. Aquesta situació “dificulta de manera extraordinària les mesures que podríem implementar”, es lamenta Santi Pérez, qui recorda que, en el cas que el Govern permeta a les entitats locals usar els seus romanents, “en la Diputació no es podria fer per culpa d’aqueix PEF”.

En qualsevol cas, malgrat totes aquestes dificultats i obstacles legals, “l’equip de govern ha realitzat un gran esforç de revisió de les partides pressupostàries que ha permés dissenyar un pla de reactivació de la província que, creiem sincerament, ens permetrà estar al costat dels ciutadans i dels ajuntaments en les qüestions que competeixen a la Diputació”.

Quatre són els aspectes que formen l’armadura del pla dissenyat pel grup socialista:

1.-Reestructuració del pressupost de 2020 per a la creació del Fons Municipal de Lluita contra la Covid-19.

S’ha fet un intens treball de revisió de tot el pressupost provincial per a 2020 amb l’objectiu de reorientar els comptes de manera que cobrisquen quatre aspectes fonamentals: la resposta a l’emergència sanitària, la cobertura social,la recuperació econòmica i el suport als ajuntaments.

Fruit d’aquesta reestructuració integral del pressupost, el grup socialista proposa donar de baixa partides econòmiques per valor de 3 milions d’euros, per a crear un Fons Municipal de Lluita contra la Covid-19. Un fons dirigit als ajuntaments, que hauran de destinar-lo a pal·liar els efectes de la pandèmia en els sectors dels seus municipis que s’han vist més afectats.

El Grup Socialista té una vocació eminentment municipalista “i per això creiem que els ajuntaments poden ser la clau que ens permeta dotar de l’agilitat suficient per a fer arribar aquests recursos a tots els sectors de la societat”, assenyala Santi Pérez.

2. Implementació i desenvolupament de les mesures adoptades pel Comité de Crisi per a dissenyar un Pla de Defensa del Sector Turístic de la província enfront del coronavirus.

El Patronat Provincial de Turisme ha constituït tres fòrums de consulta (sectorial, social i territorial) amb l’objectiu d’implicar el sector i aconseguir el seu compromís. Així, el patronat està realitzant una reestructuració del seu pressupost, de manera que dotarà de més de 2,5 milions d’euros en un pla que tindrà dues línies d’actuació bàsiques:

I.- Campanya de promoció turística per a posicionar la província de Castelló com a destinació turística segura. Aquesta iniciativa suposarà una inversió de més de 1,3 milions d’euros en una campanya que anirà dirigida al mercat nacional i a possibles connexions internacionals. Oferir seguretat a les persones que ens visiten serà a partir d’ara una de les condicions més importants en qualsevol marca turística. “Castelló ha de ser sinònim d’una destinació segura per a qualsevol visitant, nacional o estranger”, explica Santi Pérez.

II.- Línia d’ajudes per a municipis turístics de la província.

El Patronat de Turisme habilitarà una línia d’ajudes directes dirigides als 80 municipis turístics de la província, per valor de 1,2 milions d’euros, perquè puguen posar en marxa els protocols sanitaris i de seguretat que estan establint les autoritats sanitàries per a reprendre l’activitat turística.

3. Aprovació d’una nova bestreta de tresoreria que injectarà 3 milions d’euros en els municipis de la província.

El grup socialista és conscient de la necessitat d’ajudar econòmicament en els municipis de la província perquè poden atendre les necessitats dels seus veïns i veïnes. Per això proposa l’aprovació d’una nova bestreta de tresoreria que suposaria injectar 3 milions d’euros als consistoris i que se sumaria als 48 milions aportats ja per la Diputació en dues operacions al gener i març.

4. Mesures sectorials

A més de treballar en aquests tres grans eixos, des del PSPV-PSOE també es proposa l’adopció d’una sèrie de mesures sectorials per a ajudar a reactivar l’economia de la província i protegir als sectors més vulnerables de la societat.

a) Reforçar les actuacions relacionades amb el benestar social.

b) Fer costat als sectors de la cultura i l’esport de la província.

c) Reformular el Pla de Mitjans de la Diputació per a incentivar el consum en el petit i mitjà comerç de proximitat i fomentar la compra de producte local.

d) Mantindre les actuacions del Consorci Provincial de Bombers.

e) Habilitar una línia d’ajudes per als ramaders de caps de bestiar braus.

f) Assessorar els municipis sobre les noves mesures administratives i de treball.

g) Donar suport a la labor dels CEDES.

h) Incrementar el treball del departament de promoció internacional per a poder aconseguir un major nombre de fons europeus.

i) Potenciar la col·laboració amb el teixit científic i innovador, especialment amb la Universitat Jaume I, però també amb empreses que aposten per la investigació i el desenvolupament.