777 anys d’història i vida

606
-Vilafranca Recorda la Carta Pobla i concedeix la Medalla de la Vila a Rafael Monferrer Guardiola i el Premi Explorador Andrés a Vicent Royo Pérez

Febrer és mes d’efemèrides històriques a Vilafranca i els pobles dels Ports. El 7 de febrer es recorda la carta de població que el noble aragonès Blasco de Alagón va concedir als pobladors del Riu de les Truites, origen de la Vila. I el dia 9 es recordarà la independència de la Vila com a llogaret de Morella.

Ahir els salons gòtics de l’Ajuntament de Vilafranca van acollir un senzill, però solemne acte, en el qual l’Ajuntament de la localitat va reconèixer amb la Medalla de la Vila a Rafael Monferrer Guardiola i va lliurar el premi d’investigació Explorador Andrés a Vicent Royo Pérez.

Acte del 777 aniversari de Vilafranca
Acte del 777 aniversari de Vilafranca. Foto: Ajuntament de Vilafranca

Rafael Monferrer és metge i historiador. A més de la seva faceta com a doctor ha escrit llibres com El Temple Parroquial de Vilafranca, la biografia de l’Explorador Andrés o una aproximació a la vida de Silvino Zafón “El Niño de la Estrella”. Monferrer va agrair el guardó que li va lliurar l’alcalde de la Vila, Óscar Tena, visiblement emocionat per ser profeta a la seva terra.

Vicent Royo Pérez porta els últims 9 anys dedicat a investigar en els protocols notarials de Vilafranca. Per això ha rebut el premi d’investigació Explorador Andrés, que porta el nom del vilafranquí més universal. Tal com ja va dir en el seu dia el professor Pere Enric Barreda, els arxius notarials de Vilafranca del segle XIV són únics a la Comunitat Valenciana i possiblement també a l’Estat. El premi, que va lliurar la regidora de Cultura, Betlem Pons, busca reconèixer treballs d’investigació o tesis doctorals dedicades a la localitat. L’alcalde de Vilafranca, Óscar Tena, va fer una crida perquè els estudiants i investigadors se centren en la Vila per enriquir el coneixement sobre la població.

L’acte, presentat per Guillem Monferrer, va comptar amb el cor de l’associació Cultural Luis Miralles del Carro. Es va tancar amb la interpretació de l’Himne a Vilafranca, amb música de Perfecto Artola i lletra de Rafael Monferrer.