50 mil euros de Diputació per a exhumacions a Castelló

247

Nota de premsa de la Diputació de Castelló

És la primera vegada que la institució realitza una aportació econòmica d’aquesta naturalesa, dissenyada per a recuperar les restes de 42 castellonencs que romanen sense identificar

La Diputació de Castelló aporta 50.000 euros dels 85.000 euros en els quals està pressupostada la tercera fase d’excavacions de víctimes del franquisme iniciada a Castelló, amb la qual s’espera poder exhumar les restes de 42 persones.

És la primera vegada que la institució provincial aporta fons per a una campanya d’aquesta naturalesa, tal com han indicat el president, José Martí, i la diputada de Memòria Històrica, Tania Baños, en el transcurs de la visita que han realitzat en la vesprada de hui al cementeri civil de la capital de Plana, on han coincidit amb la regidora de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Castelló, Verónica Ruiz, i els regidors de Bon Govern i Cementeris, Ignasi Garcia i Isabel Granero. El president ha afegit que «estar hui ací resulta molt emotiu per a nosaltres» i que «recolzar una iniciativa iniciada anys arrere per l’Ajuntament de Castelló dota de tot el sentit a la nova Diputació».

Martí fonamenta la implicació de la Diputació en el projecte en la necessitat de «superar l’anomalia històrica i democràtica que suposa el fet que 80 anys després al voltant de 500 cossos romanguen en una fossa comuna», una circumstància que «una societat democràtica no pot permetre, no és de rebut que encara hi haja tantes restes humanes sense identificar, que no puguen estar on es mereixen, on decidisquen les seues famílies».

Per part seua, Tania Baños ha detallat que la col·laboració de la Diputació amb el projecte d’excavacions es formalitza mitjançant la signatura d’un conveni amb el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, en virtut del qual, la Diputació aporta 50.000 euros i la pròpia associació i l’Ajuntament de Castelló s’encarreguen de la tramitació legal que es requereix per a posar en marxa aquesta iniciativa. La institució provincial recolza d’aquesta manera una iniciativa impulsada en anys anteriors per la Generalitat Valenciana i, fonamentalment, l’Ajuntament de Castelló.

La diputada ha recordat que els fons aportats per la institució provincial permeten atendre una demanda històrica de la societat i recuperar la dignitat de moltes persones originàries de diferents poblacions de la província que romanen mal enterrades i sense identificar».