Cartell Fira Ibero-Romana de Forcall
-La fira comptarà amb activitats per a totes les edats
-Acollirà la segona trobada de recreadors del món antic

El 18 i 19 de juny la localitat de Forcall tornarà a reviure l’època Ibero-Romana. I és que la Plaça Major es convertirà en el forum romà que albergarà la novena edició d’una fira que comptarà amb recreacions històriques, un mercat ibero-romà, visites guiades o activitats per a xiquets, entre moltes altres propostes. Al voltant de 300 persones, entre veïns i actors, es vestiran de l’època i participaran en les recreacions històriques que tindran lloc en la plaça Major de Forcall i en la mateixa ciutat romana de Lesera, situada a escassos quilòmetres de la localitat.

Cartell II Trobada de recreadors
Cartell II Trobada de recreadors

Com ja succeïra l’any passat un dels principals atractius tornarà a ser la segona trobada de recreadors del món antic, que comptarà amb la presència de Els Ganxos, actors ja habituals en la Fira Ibero-Romana, a més de Athenea Promakhos, Bellum Annibalicum, Evocati, Iboshim, Ibercalafell i Iberhonderos. Es tracta de grups especialitzats en la recreació històrica. Cal destacar la representació d’un ritu funerari íber a càrrec d’IberCalafaell, entre altres representacions. A més s’establirà un campament a l’ermita de Sant Josep i es representaran escenes en la mateixa ciutat romana de Lesera.

Fira Ibero-Romana del 2016
Fira Ibero-Romana del 2016

Per a fomentar la participació dels veïns l’Ajuntament de Forcall ha oferit sorteigs i promocions entre tots ells, perquè xiquets i majors es vestisquen d’època.

El dissabte arrancarà amb la inaguració de la IX Ludil Leserensis on hi haurà estàtues de marbre, Déus, la història de Lesera, el ball de la Medusa i la participació del grup de bombos de la localitat. Tampoc faltaran Sèneca i Lucreci. Campament militar, tallers familiars de construcció de blocs de fang, tir i construcció de fones, i elaboració tèxtil, recreació d’una batalla, reproducció d’un documental o un sopar de ciutadans en el fòrum seran opcions per a la primera jornada.

Fira Ibero-Romana del 2016

La segona començarà amb la visita guiada i recreada en la ciutat de Lesera, a càrrec de Mònica Segura i els grups recreacionistas. Tallers de fer pa i de ‘soft combat’ per a xiquets, la sensualitat de les muses, la presentació del llibre “Archienemigos de Roma” de Gabriel Castelló, recreació de la cuina de l’època, la Nimfa de les flors i de l’aigua, contes romans, gladiadors i batalles, seran alguns dels actes del diumenge.

Fira Ibero-Romana Forcall (1)

-La ciutat romana més important de Castelló

En el terme municipal de Forcall es conserva la ciutat romana més important de les comarques de Castelló i la més rellevant entre Tortosa i Sagunt. Es tracta de Lesera. En l’enclavament s’han dut a terme nombroses campanyes d’excavació i estudis. Algunes de les restes es poden visitar en la col·lecció museográfica de Forcall. El jaciment està situat en les proximitats del municipi.

-Menús especials

Els restaurants i bars de Forcall se sumen a la fira amb menús especials per a l’ocasió. Els menús i tota la informació es pot consultar en el Facebook de la fira.