La matinada d’aquest dijous ha estat especialment calorosa en punts de l’interior nord de la província de Castelló com Morella i Castellfort, on s’han registrat fins a 22,8 graus de mínimes per la combinació de dues masses d’aire superposades: una al costat del sòl, relativament fresca, d’origen mediterrani, i una altra per sobre molt càlida i reescalfada.

Segons l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), es tracta d’una situació inusual d’inversió tèrmica, ja que a l’estiu és molt freqüent que les mínimes no baixin de 20 graus però sobretot a les zones de litoral. Així, aquesta nit també s’han superat els 21 graus de mínimes a Castelló capital (21,4) i València (20,3), i s’han acostat lleugerament a les dues desenes a Alacant. En aquesta província, la nit més càlida s’ha registrat al repetidor d’Aitana, a 1.500 metres. Els termòmetres s’han mantingut alguna cosa més continguts a les zones d’interior d’Alacant i han baixat fins a 15 graus. La calor ha seguit en ascens del sud al nord de la Comunitat Valenciana, amb mínimes al voltant dels 18 graus a la província de València i entre 19 i 20 a Castelló. A les 7 hores d’aquest dijous, la temperatura mitjana a l’estació de l’aeroport de Manises (València) -situat dins de la capa tèrmica generada per l’aire més fresc- era de 20 graus. Mentrestant, a 1.260 metres d’altitud -dins de la bombolla cálida- s’ha registrat a la mateixa hora la temperatura més alta del perfil termodinàmic: 26,7 graus, el que s’anomena ‘inversió tèrmica’. En concret, el perfil tèrmic normal en l’atmosfera és de descens tèrmic a mesura que s’ascendeix, de 6,5 graus de baixada per cada 1.000 metres d’ascens A l’estació de Morella, a 1.000 metres d’altura, s’han assolit 25 graus poc després de l’alba.

-Cap de setmana de pujades i baixades

Les temperatures màximes de fins a 38 graus previstes per a aquest dijous a la Comunitat se suavitzaran durant aquest divendres i baixaran entre un i dos graus, per tornar a pujar a l’inici del cap de setmana fins a cinc graus i baixar el diumenge de manera més significativa. L’Agència de Meteorologia manté per a aquesta jornada l’avís groc (risc) per calor al totes les comarques de l’interior de la província de València i el nord-oest d’Alacant. La situació millorarà aquest divendres, sense risc per temperatures extremes en el conjunt de la Comunitat, i es repetirà amb l’arribada del cap de setmana. Dissabte hi ha activats avisos grocs per calor al nord-oest i tot el sud de València. Per a aquest divendres, Aemet preveu que les temperatures baixin lleugerament fins a dos graus, sobretot a l’interior de la regió. Mentrestant, a les zones de costa de València els termòmetres podrien anotar fins i tot un grau més de màximes i sobrepassar els 36 graus.