200 peces de restes de dinosaure s’han restaurat a Morella

256
PUBLICITAT

-Una volta preparades, es poden iniciar els treballs d’investigació i divulgació paleontològica dels jaciments d’aquesta zona
-Està previst muntar una exposició per a explicar les tasques realitzades en els últims mesos i el material que han preparat al laboratori de la Fàbrica Giner

L’equip de restauració que treballa amb el patrimoni paleontològic de Morella i la comarca dels Ports ha preparat ja 200 peces de dinosaure. Aquest va començar el passat mes de juliol a treballar i han restaurat vèrtebres, costelles i restes de les extremitats dels jaciments del Mas de la Parreta, del Mas Roig i de Sant Antoni de la Vespa. Així, el material queda preparat per als posteriors estudis científics i treballs de divulgació. A més, està previst programar una exposició que mostre el treball realitzat durant estos mesos, així com les peces restaurades.

La directora de l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i), Gemma Contreras; l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés; el cap de la secció d’arqueologia de l’IVCR+i, Rafael Martínez; i el paleontòleg local, Jose Miguel Gasulla; han visitat avui el taller i vist el treball de l’equip de restauració. Aquest està contractat a través del programa EPRIEX, gestionat pel Servei Valencià d’Ocupació i Formació LABORA i impulsat per l’IVCR+i, i treballaran en el laboratori situat a la Fàbrica Giner fins al mes de juliol d’aquest any 2023.

Rhamsés ha destacat que “es tracta d’un equip i un laboratori molt importants per a treballar ací amb les troballes paleontològiques de Morella i la comarca”. L’edil ha explicat que “durant els mesos que han estat a la Fàbrica Giner, han restaurat al voltant de 200 peces de quatre jaciments diferents” i ha afegit que “ara caldrà estudiar-les per a conéixer més sobre els dinosaures que habitaven Els Ports”. També ha explicat que “una vegada finalitzen els treballs, volem fer una exposició que mostre totes les tasques que han realitzat i el material que han restaurat”. Finalment, Rhamsés ha volgut “agrair i felicitar a l’equip de restauració el treball realitzat i esperem que puga tindre continuïtat, ja que el material és molt abundant en esta zona”.

Actualment, hi ha més de 7.000 peces emmagatzemades perquè aquest nou equip comence els treballs de restauració i condicionament. Les tasques tracten de preparar tot el material per a, en un futur, exposar-lo i posar en valor aquest ric patrimoni.

Cal recordar que Morella compta amb un patrimoni paleontològic molt important, sobre el qual es pot descobrir una part al Museu Temps de Dinosaures. Així, més de 28.000 persones visiten el Museu Temps de Dinosaures cada any. Aquest museu es va inaugurar el 25 de març de l’any 1994.