Un total de 196 municipis han presentat sol·licituds perquè el Consell, a través de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, els done suport logístic per a repartir aliments, medicines, desinfectar instal·lacions i vials municipals i oferir atenció psicològica mentre duren les mesures especials establides després de la declaració de l’estat d’alarma.

El dissabte passat la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública va aprovar el Pla de suport i coordinació municipal en col·laboració amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, les tres diputacions provincials i la Creu Roja. 48 hores després de l’aprovació, més d’un terç dels ajuntaments de la Comunitat Valenciana han sol·licitat alguna classe d’assistència de les cinc tipificades en el protocol d’actuació i per a la qual cosa la Generalitat, si arriba el cas, podrà mobilitzar un màxim de 10.000 efectius.

Per províncies, 18% de les peticions venien de la província de Castelló. Quant a la mena d’ajuda, de les 196 sol·licituds, 142 en requerien material sanitari i de neteja, com ara guants, mascaretes, granotes o lleixiu; 40 més en sol·licitaven tasques de desinfecció d’instal·lacions essencials i vials municipals, i les últimes 14 se’n referien al transport de queviures.

En el desplegament d’assistència en el primer dia de funcionament, s’ha prioritzat el repartiment d’aliments i altres béns de primera necessitat, que s’ha completat en 13 localitats. D’altra banda, de les 142 sol·licituds de material sanitari, se n’han lliurat al 52% d’aquestes localitats (17 de 26 municipis a Castelló). En aquest sentit s’han repartit 58.500 mascaretes quirúrgiques en 73 municipis i 29.850 guants en 62.

Pel que fa a les tasques de desinfecció d’instal·lacions i vials municipals, s’han rebut 40 sol·licituds d’altres ajuntaments de les tres províncies. Aquests treballs s’aniran desenvolupant al llarg d’aquesta setmana.

Publicitat