Albocàsser demana la retirada de la consulta de la llengua base a les aules

91
PUBLICITAT

L’Ajuntament recolza les iniciatives aprovades pel Consell Escolar Municipal en la qual s’insta a posar en marxa “accions positives en favor del valencià”

Albocàsser insta a la Generalitat que retire l’orde 2/2025, de 7 de febrer, de la Conselleria d’Educació per la qual es convoca la consulta sobre la llengua base que es començarà a aplicar en el curs acadèmic 2025-2026. Una iniciativa aprovada per unanimitat en el Consell Escolar Municipal que s’ha celebrat en el municipi i que ha sigut recolzada per l’Ajuntament.

En este sentit, demanen la posada en marxa “d’accions positives en favor del valencià” i que s’òbriga un procés de diàleg amb la comunitat educativa per a afavorir una derogació de la Llei 1/2024, de 27 de juny, amb la finalitat d’evitar este tipus de consulta a les famílies i que estes puguen continuar opinant sobre els Projectes Lingüístics de Centre, però a través dels òrgans col·legiats i buscant el consens entre tots els membres de la comunitat educativa per a atendre criteris realment pedagògics i d’autonomia.

Així mateix, la localitat advertix que en cas de mantindre la consulta a les famílies “s’instaure una legislació diferenciada de les nostres zones de predomini lingüístic valencià parlant en les quals els centres només tenen com a màxim una unitat per nivell perquè no es produïsca cap segregació ni resulte impossible d’aplicar el fet que el valencià siga la llengua base majoritària”.
D’altra banda, exigixen que es duga a terme una campanya oficial en favor de marcar l’opció de valencià, “ja que l’administració està obligada a promocionar de manera conscient i activa l’ús i ensenyança del valencià” i recorden que una de les funcions dels òrgans col·legiats de govern dels centres educatius és el foment de l’ús normalitzat del valencià.

L’alcaldessa d’Albocàsser, Isabel Albalat, ha manifestat el seu suport a la decisió del Consell Escolar Municipal i ha assegurat que “el valencià és una part fonamental de la nostra identitat i patrimoni cultural i no podem permetre que la seua ensenyança quede relegada per una consulta que no té en compte criteris pedagògics ni la realitat sociolingüística dels nostres municipis”.

A més, la primera edil ha assenyalat que “defendre el valencià no és excloure cap altra llengua, sinó garantir que els nostres xiquets i xiquetes cresquen amb les mateixes oportunitats”. L’Ajuntament reafirma d’esta manera el seu compromís amb la defensa del valencià i advertix que continuarà treballant al costat de la comunitat educativa “per a garantir que es respecten els drets lingüístics de la població”.