16 de gener, dia de la croqueta!, per l’Escudella Vilafranca

725
16 de gener, dia de la croqueta!, per l'Escudella Vilafranca
16 de gener, dia de la croqueta!, per l'Escudella Vilafranca
PUBLICITAT

Avuí dia 16 de gener és el dia internacional de la croqueta. Se celebra durant aquest dia per a conmemorar un famós plat de Marie-Antoine Carême (cuiner i gastrònom francés, 1784-1833), les “croquettes à la royal”. Aquest plat es va convertir en popular entre els seus comensals, entre els quals van destacar Napoleó I, el príncep d’Anglaterra Jorge IV o el zar Alejandro I de Rússia entre altres.

El plat en qüestió consistia en unes boletes de farsa lligada amb ou o beixamel indistintament, empanades i fregides. La tècnica de la fritura era un luxe a principis del segle XIX, ja que requeria molt de greix per una banda i bé de combustible per a poder fer la fritura, a banda de que anava farcida d’exquisidesses com carns de primera qualitat, trufa, foie i altres.

Anterior a aquestos fets se consumien unes boletes semblants fetes amb patata, però les croquettes (paraula francesa que vol dir cruixent), s’atribueixen per tant a origen francés, a pesar de ser molt populars en la nostra gastronomia actual. De fet a la nostra comarca comptem amb unes croquetes molt apreciades i consumides que a cada poble les anomenem segons la tradició popular de cadascun: napoleons a Vilafranca, croquetes de l’auela, croquetes morellanes a la capital de Els Ports… Estaran entre el nostre recetari des de fa aproximadament un segle.

Hi ha qui posa en qüestió que les croquetes que fem a la zona no són croquetes al portar neules per a protegir l’interior de la farsa, però ho són per les seues característiques.

En tot cas seríe una variant que fusionaria a la croqueta ja anomenada i la samosa, d’origen oriental, de forma triangular que va protegida per una masa fina a l’exterior. Les samoses se coneixen de molt temps enrere, segle V aproximadament, que per les seues característiques van viatjar molt i molt lluny en les llargues travessies que partien d’Àsia.


Per això, les nostres croquetes sí que podem considerar-les croquetes, d’igual manera que considerem aquelles que van farcides de peix o verdures ja que no hi ha una regulació específica i rigorosa quant als ingredients, la procedència i l’autenticitat d’aquest plat que a tots ens du de cap.