L’orografia de l’Alt Maestrat és el somni de totes aquelles persones que del senderisme fan la seua afició. Centenars de camins uneixen pobles, termes i llocs únics que converteixen aquesta comarca en un oasi per als senderistes. De fet, l’oferta esportiva tracta tant Grans Recorreguts com Mitjans, i també innumerables senders locals que fan realitat els somnis dels esportistes que dediquen temps als pobles de Castelló.
Tots els paratges naturals i fites històriques i patrimonials que les rutes senderistes alcancen a observar bé ho saben les localitats d’Ares del Maestrat, Culla, Benassal i Catí. Aquests pobles han evidenciat una nova forma d’atreure gent a la vegada que revaloritzaven totes les seues zones naturals i paisatgístics. Els 4 pobles han creat i cuidat les rutes que componen tot el seu terme municipal i que el naveguen per treure a la llum tots els secrets que els camins amaguen.
Així doncs, la diversitat d’oferta és tant ampla com extraordinaria. Les rutes més importants que es presenten són accessibles a la gran majoria d’excursionistes que es decideixen per l’Alt Maestrat, doncs no resulten de gran dificultat. A més, un dels grans valors afegits és la quantitat de monuments mediambientals que es coneixen. A Catí, la ruta Avellà-Coves de Miralles travessa uns abrics que recorden a temps pre-històrics, i a Benassal la ruta Font de l’Ombria també alplega a la Font d’en Segures, patrimoni local que plena d’orgull aquesta localitat. Així mateix, a Ares trobem el Camí de la Mola d’Ares que puja directament fins el cim i també visita la nevera, o a Culla la ruta Cova del Bobalar, que visita l’espectacular refugi natural enmig de la natura.
El fet que totes aquestes rutes escarben en profunditat els racons més inhospits dels termes d’aquests pobles és el patró habitual i principal qualitat de l’experiència. Un denominador comú de qualitat. No obstant això, també hi han rutes que desafien als esportistes més ben preparats i els plantegen reptes, com el Camí de la Roca Penyacalva de Culla, el Tossal de la Nevera de Catí o el Camí del Roure de les Berrugues d’Ares del Maestrat. És a dir, diversitat d’oferta a l’alçada de cada esportista.
L’oportunitat de conèixer les terres de l’Alt Maestrat ajuden a plantejar-nos també una mirada al passat. A com s’orientava la vida quan tots els masos estaven habitats. Ara, aquests camins poden tornar a ser disfrutats, i travessen masos i fonts naturals com el Sender de la Font d’Oli que visita una font natural d’aigua naixent o la Ruta dels Molins, que enganxa amb el vell camí que connectava Culla amb Atzeneta del Maestrat. Aquestes dos rutes de Culla són semblants a les que ofereixen els altres 3 pobles: a Catí podem trobar el Camí de Sant Vicent, que puja a l’ermita amb el mateix nom; i a Ares el Camí dels Molins ens porta per un seguit de molins antics de pedra i fariners que aprofitaven l’aigua del barranc per batre el blat. Rutes que, inevitablement, ens transporten al passat, com també ho fa el Barranc de la Fresca o el Camí Vell de Benassal a Vistabella, convertit ara en ruta però que connectava antigament els dos pobles de l’Alt Maestrat.