10 anys de gossos de rabera a concurs a Ares del Maestrat. Hilari Novillo amb Whitney guanya l’edició de 2015

1493
Concurs de gossos de rabera a Ares del Maestrat
PUBLICITAT

El concurs de gossos de rabera d’Ares del Maestrat complia ahir 10 anys. La prova s’ha consolidat en el calendari de competicions pastorils de tot Espanya. De fet, ja és habitual la presència de pastors procedents d’Euskadi, Navarra, Catalunya, França, Balears i Comunitat Valenciana. Fa 10 anys Juli Bayot tenia com a companya a Espurna. Ara, els seus hereus la imiten.

Segons Bayot “el concurs que hem viscut avui és el que ha comptat amb més nivell. De fet, hem tractat que així fos”. Ahir més de 500 persones es van donar cita al mig del camp, en la Canà d’Ares, per assistir a l’espectacle en què els gossos han de guiar les ovelles pels diferents obstacles i introduir-les al corral.

Després d’un matí de proves va vèncer Hilari Novillo amb Whitney, el va seguir Miguel Adrover amb Carmus i en tercer lloc va quedar el morellà Ismael Boix amb Raig. En l’apartat de millor indumentària el vencedor va ser José María Jáuregui, d’Àlaba. Juli Bayot, organitzador i pastor local, va quedar en setè lloc.

En aquesta dècada Bayot ha consolidat el concurs i la seva figura gaudeix de prestigi en tots els concurs de Catalunya. A més els pastors de la zona, especialment a Morella, s’han introduït en les competicions, amb excel·lents papers com el realitzat ahir per Ismael Boix.

Les ovelles del concurs d’Ares del Maestrat acostumen a ser “guerreres”, com la terra en la que pasturen habitualment. Ahir van predominar els gossos Border Collie, encara que no va faltar la presència dels pastors bascos i, per primera vegada, de la raça australiana Kelpi, que va venir de la mà del pastor valencià Gabriel Ruiz. La prova es va dividir en una primera fase i en una final a la qual van passar els cinc primers classificats.

A més del matí del concurs Ares ha viscut un intens cap de setmana que ha comptat amb activitats al voltant de la llana i l’ovella guirra, el concurs Què sap fer el teu gos? o una mostra sobre alimentació sostenible. Així mateix els bars i restaurants de la localitat ofereixen un menú pastoril durant tot el mes de juny. El concurs aconsegueix que el poble tingui una activitat inusitada. “Serà pel boca a boca, per la promoció o perquè el tema atrau, però cada any som més gent”, comentava satisfet Juli Bayot que, a més, va agrair la implicació de molts veïns d’Ares, amics i familiars, en l’organització del concurs.