10.000 anys d’art rupestre. Els gravats de Porcar arriben a Tírig

693
PUBLICITAT

 

El proper dia 16 tindrà lloc la inauguració a la Casa de Cultura de Tírig de l’exposició “10.000 anys d’art rupestre castellonenc en l’obra de Juan Bautista Porcar”

La Casa de la Cultura de Tírig acollirà el proper dijous 16 de març una exposició de Juan Bautista Porcar en la qual es posarà de manifest la importància de l’art rupestre castellonenc en l’obra de l’artista. La mostra arriba a la localitat en l’any en què se celebra el centenari del descobriment de les primeres pintures rupestres de la província de Castelló i està plantejada des d’una perspectiva pedagògica.

Es tracta de 52 obres de temàtica rupestre de Juan Bautista Porcar que pertanyen a la col·lecció de la Diputació de Castelló, a més d’altres obres de col·leccions particulars. També mostrarà l’original del Relleu del Civil de “Coves de Ribasals” del Museu de la Valltorta. A l’exposició també s’inclouen calcs originals de Porcar, documentació de l’època, audiovisuals que pretenen divulgar la importància de la pintura rupestre a Castelló, així com tallers dirigits als més joves.

El 1917 es va produir la troballa de les pintures en els abrics de la Valltorta i Juan Bautista Porcar va participar en 1929 en el descobriment de la cova rupestre de la Joquera i, el 1933, en el descobriment del conjunt pictòric rupestre del Barranc de la Gasulla en Ares del Maestre. Porcar va recrear els calcs presos directament de les pintures per compondre els seus quadres on les figures estan reproduïdes amb llibertat d’escala.

L’exposició ha estat organitzada per la Fundació Caixa Castelló i la Diputació de Castelló. El Museu de la Valltorta de Tírig ha prestat la seua col·laboració juntament amb la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Castelló, el Patronat de Turisme de Castelló, la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana i el Museu d’Arqueologia de Catalunya.