Arquitectura de tàpia, foto de Fermin Font

-Nota de premsa-

«L’arquitectura de tàpia: la seua posada en valor i utilització de la terra piconada en la construcció sostenible» es el títol del curs d’estiu de la Universitat Jaume I que es celebrarà del 15 al 17 de juliol de 2014 a les Sales gòtiques de l’Ajuntament de Morella i Sala d’actes de l’Ajuntament de Forcall. El vicerector de Cultura, Extensió Universitària i Relacions Institucionals, Wenceslao Rambla Zaragozá, serà l’encarregat d’inaugurar aquest curs el dimarts 15 de juliol a les 10:30 hores, a les Sales gòtiques de Morella.

 

Fermín Font Mezquita, professor del departament d’Enginyeria Mecànica i Construcció de l’UJI, dirigeix aquest curs dirigit a alumnat universitari i persones interessades en la construcció sostenible, en l’auto-construcció i la preservació de l’arquitectura tradicional, particularment la construcció amb terra.

 

A la comarca dels Ports de Castelló es troba una de les arquitectures vernacles més riques i singulars de la Comunitat Valenciana: l’arquitectura de tàpia. El seu secular aïllament i limitat desenvolupament econòmic han estat determinants per a la seua preservació, però el que la fa singular és l’ús massiu de la tècnica de la terra piconada en l’alçament dels habitatges, de les construccions auxiliars i també de moltes de les edificacions monumentals.

 

A través de les conferències s’afavorirà el coneixement d’aquesta arquitectura i del seu singular valor entre les persones assistents al curs. Mitjançant les classes teòriques s’adquiriran coneixements de la tècnica constructiva per a intervenir en la rehabilitació dels habitatges, coneixements que es completaran amb una jornada sencera de caràcter pràctic en què l’alumnat aprendrà aquesta tècnica constructiva. Un recorregut per a visitar les localitats de la comarca amb més interès constructiu completarà el curs.

 

Programa