Nota de premsa de la Generalitat Valenciana

– Els cursos són totalment gratuïts i es presenten en programari lliure, el que facilita l’accessibilitat de tots els col·lectius

– En les properes setmanes s’oferiran gairebé 800 places en cursos sobre tramitació electrònica, xarxes socials, comerç electrònic per a microempreses i autònoms i eXeLearning, així com cursos per a entrenadors esportius impartits per l’Escola de l’Esport de la Generalitat

La Generalitat ha començat aquest dijous a impartir els primers cursos online gratuïts totalment adaptats a mòbils i tauletes des de la seva plataforma formativa http://www.eformacion.gva.es/. Els cursos es desenvolupen a través de la tecnologia Moodle que es caracteritza per l’ús de programari lliure (amb el que no és necessari el pagament llicències) i per oferir entorns d’aprenentatge cooperatiu molt flexibles que faciliten la comunicació de docents i estudiants i que permeten incloure una gran varietat d’activitats, ja que els recursos que el docent lliura als alumnes poden ser de qualsevol font i amb qualsevol format.

D’aquesta manera, es millora l’accés a la formació en línia a persones amb dificultats pel que fa a renda o lloc de residència, alhora que es proporcionen valuoses oportunitats educatives a l’alumnat amb diversitat funcional. En definitiva, es fomenta la formació i la inclusió digital del conjunt de la societat.

El director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, Vicente Aguiló, ha destacat que “l’accessibilitat és un element fonamental per a promocionar el desenvolupament social i la igualtat. Per això estem potenciant la inclusió digital de tota la societat, sense deixar de banda a cap col·lectiu “.

“A més, volem fomentar un altre canvi, el que pretenem generar cap a un nou model econòmic i productiu. Com més i millor siga la formació disponible, major serà la capacitat de la ciutadania per trobar una feina i innovar, una cosa tan necessari en els temps que corren “, ha explicat Aguiló. Per tant, “hem de seguir esforçant-nos per formar digitalment a la ciutadania, a tots els col·lectius, per ajudar-los a adaptar-se a l’evolució de la tecnologia i de les condicions del mercat de treball”.

El director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions ha explicat que la utilització de programari lliure s’alinea completament amb la directriu aprovada pel ple de Les Corts que promou el seu ús en l’administració autonòmica, on es persegueix entre altres objectius, la independència tecnològica i l’estalvi en l’adquisició de llicències.

En aquest sentit, des de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic s’està adaptant la plataforma de formació en línia de la Generalitat, migrant des d’una tecnologia obsoleta i de pagament a una tecnologia lliure que garanteix la mobilitat i accessibilitat. De moment, encara conviuen els dos sistemes, però l’objectiu és que a la finalització del procés tots els cursos existents estiguin disponibles en aquesta nova tecnologia de programari lliure i siguin accessibles des de mòbils i tauletes.

La plataforma formativa de la Generalitat ofereix aprenentatge electrònic i dóna servei a múltiples organitzacions (SERVEF, IVAP, IVAJ, CdT, etc.) que la utilitzen per oferir cursos per Internet des dels seus diferents campus.

-Cursos disponibles

Els primers cursos estan disponibles des d’avui per uns 400 alumnes i són els que imparteix l’Escola de l’Esport de la Generalitat per a entrenadors esportius (www.formaciondeportiva.es) sobre bases del comportament esportiu; activitat física adaptada i discapacitat; primers auxilis; i organització esportiva.

Així mateix, la Generalitat posarà en marxa en les pròximes setmanes els formats Moodle d’altres quatre cursos dirigits al públic en general, des del seu portal SAPS de formació en línia gratuïta (www.saps.gva.es). Els cursos formaran a 400 alumnes en tramitació electrònica, xarxes socials i comerç electrònic per a microempreses i autònoms i en l’ús de eXeLearning.

També, està ja disponible el nou curs “L’Aula Moodle de eFormació”, per ensenyar als alumnes a utilitzar l’aplicació Moodle i ajudar-los a adaptar-se al canvi a la plataforma.

El primer semestre de l’any la Generalitat ha ofert cursos referits a matèries com a ús d’Internet per a menors; xarxes sense fil i P2P; llenguatge de signes; dispositius mòbils iOS i Android; reciclatge de residus d’origen domèstic; intel·ligència emocional; i gestió de la seguretat en el correu electrònic, entre d’altres. Així mateix, té previst actualitzar l’oferta a la ciutadania amb un nou paquet formatiu que inclou cursos orientats a l’alfabetització digital.

-Avantatges

Entre altres avantatges, Moodle compta amb una gran diversitat d’elements per promoure l’aprenentatge, com aplicacions mòbils; versions en diferents idiomes; l’ús de tècniques de gamificació (basades en la mecànica del joc), per augmentar la motivació i la implicació dels alumnes; o la incorporació de cursos MOOC, que s’imparteixen de forma massiva i gratuïta.

La plataforma eFormació compta amb un mateix panell de control per a totes les organitzacions participants, que planifiquen els seus plans de formació i mostren els cursos que s’ofereixen, la ubicació, les dates, etc. Tota aquesta informació es pot consultar al web www.eformacion.gva.es.

En els seus quinze anys d’història, eFormació ha ofert més de 700 cursos diferents de diverses organitzacions, que ofereixen formació a la ciutadania i als empleats públics. D’ells, actualment romanen actius prop de 500 i, en les noves edicions, els cursos aniran progressivament adaptant-se a Moodle per a ser totalment accessibles, també des de mòbils i tauletes.