1-Benafigos Arts
Imatge del Benafigos Arts

– Les celebracions en honor a la Mare de Déu de l’Ortisella duraran fins al 9 de setembre

Benafigos comença aquest cap de setmana les seues festes patronals. Actes taurins, musicals, religiosos, gastronòmics i esportius, entre d’altres, marcaran les celebracions que ha preparat la Comissió de festes en honor a la patrona de la localitat, la Mare de Déu de l’Ortisella.

Tot i que les festes s’inicien oficialment el dissabte, el divendres Benafigos viurà els primers actes amb el primer dia de novena, novena que s’allargarà fins al dia mateix de la patrona, la representació teatral “Una Sogra a Castanyola” patrocinada per la Diputació de Castelló, un sopar de pa i porta i la discomòbil a la Casa Gran.

El dissabte a la nit està programada la presentació de la reina de les festes 2018, Sara Escrig Bellés, i la seua cort d’honor. L’acte estarà conduït per Santi López i Irene Arce. Pedro Quiralte-Gómez serà el mantenidor. Després del vi d’honor, la discomòbil tancarà la vetlada.

La jornada dominical, d’altra banda, comptarà amb un parc infantil, ofrena floral i missa, la inauguració de la tasca i les habituals sardines torrades. A la nit no faltarà el cinema d’estiu patrocinat per la Diputació de Castelló.

El dilluns destaca l’homenatge als majors amb sorpreses i música de la Rondalla de Vistabella. La missa en sufragi dels difunts, les cucanyes infantils i la primera eliminatòria del concurs de Botifarra completaran les activitats del dia.

Els jocs marcaran la jornada del dimarts. Concurs de dibuix, campionat de parxís i xocolatada de les Ames de casa, seran algunes propostes. La discomòbil Picú, a la nit, tancarà els actes.

Quant al dimecres, arriba al migdia el concurs de paelles. No faltarà la paella monumental ni la cervesa. A la vesprada tindrà lloc un partit de futbol amistós. La nit serà per a les disfresses. Després de la reunió a la Plaça de l’Església, la desfilada recorrerà els carrers de la població. El ball amb el Duo Mimanera tancarà les activitats del dia.

Els actes taurins arrancaran el dijous 6. La final del campionat de Botifarra donarà pas a la solta de vaquetes de la ramaderia de Miguel Parejo. El bou embolat de la nit serà també de la mateixa ramaderia. A més, la discomòbil Disco Zona allargarà la festa en la Casa Gran.

El guió festiu serà similar al dia següent. Solta de vaquetes del ferro de Miguel Parejo a la vesprada i bou embolat a la nit. La discomòbil del divendres, Disco Crazy, això sí, serà a la Plaça l’Església.

El dissabte 8 de setembre, després del Rosari de l’Aurora, la despertada i l’últim dia de novena, es viurà el dia de la Mare de Déu de l’Ortisella a l’emblemàtic ermitori de la població. La missa oficiada per mosén Francisco Francés anirà seguida per la processó pels voltants del paratge. La música serà a càrrec de la Colla de dolçainers i tabaleters de Benicàssim. No faltarà després el repartiment del tradicional pa n’oli. De tornada a la localitat tindrà lloc el dinar de germanor amenitzat per Pikatumba Batukada. I a mitjan vesprada hi haurà vaques de Miguel Parejo. Un dels moments més esperats serà la prova del bou feréstec “Desertor” de la ramaderia Gerardo Ortega de Santa Olalla (Huelva), bou que s’embolarà a la nit després de l’embolada del bou de vaqueria. El ball amb l’orquestra Grupo Bird Band, amb discomòbil al descans, posarà fi a una intensa i emotiva jornada.

Les festes diran adéu el diumenge 9 de setembre. El parc infantil, la Cavalcada de la Comissió amb la música de la Colla de dolçainers i tabaleters de Benicàssim, l’ofrena de fruits secs i la missa, així com la posterior traca, posaran el punt final a les festes patronals.