Col·legi Portell

-L’Ajuntament, pares i professors els entrevisten per a garantir el futur de l’aulari

Ahir 14 famílies van acudir a “l’entrevista”. L’Ajuntament de Portell els va convocar per a veure quina família o famílies poden ser les més adequades per a donar continuïtat al col·legi. Després del S.O.S llançat pel poble, ja que es podria arribar a tancar el col·legi, famílies de tota Espanya han acudit a la crida. Ahir la corporació local i els professors del col·legi van exercir de “entrevistadors” per a tractar de determinar als candidats que millor puguen arrelar-se al poble, oferir una continuïtat al col·legi i la llavor de la repoblació. La majoria dels presents ahir procedia de pobles de Castelló o València. També es van analitzar altres tres currículums familiars d’altres procedents de Galícia, Cantàbria o Madrid. Avui se’ls donarà a conèixer quines famílies són les escollides.

L’alcalde, Álvaro Ferrer, va assenyalar que “vam fer la selecció sense cridar l’atenció per evitar la pressió mediàtica. Volíem famílies compromeses i amb intenció de viure a Portell”.

L’Ajuntament no ha realitzat cap oferta concreta, encara que segons l’alcalde, Álvaro Ferrer, estaria disposat a oferir a preu reduït el lloguer temporal de les vivendes municipals -en aquests moments hi ha tres disponibles- i si arriben ajudes per a ocupacions realitzar contractacions.

L’Ajuntament ha sol·licitat ajudes a plans d’ocupació de la Diputació i la Generalitat. No obstant això es tracta de programes d’ocupació temporals que no asseguren una ocupació per a tota la vida. És un primer pas perquè les famílies es puguen integrar en la localitat.

La indústria tèxtil de Portell no és el que va ser, però segueix proporcionant llocs de treball i també podria ser una alternativa. Al poble es manté un mínim fil de vida amb la tenda, el forn, el bar i l’hotel, però tot, com l’escola, penja d’un fil.

Les dites ho preveien

Fa anys que en les “dites” que reciten els xiquets en la festa de l’Esperança de Portell el tema està damunt de la taula. Cada vegada hi ha menys xiquets al poble. Les prediccions que també se succeeixen en les relacions de Sant Antoni -poesies que es reciten amb motiu de la festa- s’han complit. En Portell només queden quatre xiquets en edat escolar per al pròxim curs. L’escola podria continuar oberta, però les famílies s’estan plantejant què fer, si continuar al seu poble o matricular-los en un proper. Són quatre xiquets, dues parelles de germans, i els pares es plantegen si és un ambient escolar prou divers.

De moment, amb només quatre alumnes, l’aulari de Portell, integrat al Col·legi Rural Agrupat Celumbres, ja perd un docent el pròxim curs. Enguany hi ha set matriculats. Ara tot depèn dels xiquets que puguen arribar després d’aquesta nova crida de socors pel món rural.

L’alcalde ha apuntat que la idea del municipi és que hi haja un projecte de futur de poble, perquè els 130 veïns que resideixen de forma habitual en la localitat -hi ha 200 empadronats- vagen augmentant i l’escola primer es mantinga i després puga consolidar-se.

La situació no és molt més propícia als aularis de Castellfort i Cinctorres, on la reducció d’alumnes també serà un fet el pròxim curs. No obstant això, no s’arribarà a la dramàtica situació de Portell.

El curs passat ja va suposar el tancament del col·legi a Sorita. A Herbers va tancar fa uns anys i així la flama dels més xicotets es va apagant en una comarca amb cada vegada menys veïns.