Vilanosporum Experiències, una nova manera de conèixer el món de la tòfona a Vilafranca

1404
Experiències Vilanosporum
Experiències Vilanosporum
PUBLICITAT

SI VOLEU CONÈIXER EL PACK VILANOSPORUM EXPERIÈNCIES FEU CLIC O PREMEU ACÍ (arxiu pdf)

-L’Escudella Vilafranca i Trufa del Mas presenten una experiència que inclou la recerca de tòfones, la visita a una plantació i menú especial

El dia 10 de gener es va presentar “Vilanosporum experiències”, event que dóna a conèixer la relació entre el món de la tòfona i la gastronomia. De la mà del Restaurant L’Escudella Vilafranca (Bruno i Emilio) i de Trufa del Mas (germans Monfort, en aquest cas representats per Oriol i Toni) s´ha creat aquesta nova marca que vendrà com a producte el combinat de la degustació de cuina, els productes de la zona i la visita a una plantació trufera amb una cacera de tòfones inclosa.

Participants a la presentació de Vilanosporum
Participants a la presentació de Vilanosporum

A l´esdeveniment han participat persones ben diverses però tothom relacionat amb el món del turisme i la gastronomia. Baudilio Martínez (Diputació de Castelló, Coordinador de Ruta del Sabor), Vicent Flors (Bodegues Flors), Miquel Vives (Formatges de Catí), Sergi Monfort (Alberg Parreta, en representació de Vilatur Coop.), Guillem Monferrer (Técnic Turisme Vilafranca), Javier Navarro (Director de Castelló Turisme i Gastronomia, revista Castelló al més), Alfons Milián i Marta Milián (TV de Vilafranca).

L’acte va començar a les 10 del matí amb un esmorzar a L’Escudella Vilafranca en el que es van poder degustar bons embotits locals, pernil, torrades amb tomàquet de penjar, formatge trufat de la Formatgeria de Catí , vins de la bodega Flors, café… Entretant va tenir lloc una exposició del món de la tòfona i l’agricultura de precisió per part d´Oriol (Trufa del Mas) , en aquesta plantació s’està aplicant agricultura ecològica certificada pel CAECV i nous avanços
tecnològics en la gestió de la plantació. A continuació Emilio (cuiner a L’Escudella Vilafranca) va exposar els criteris culinaris que cal aplicar al tractament de la tòfona en cuina, a fi d’apreciar tot el seu sabor i aroma.

Recerca de tòfones Vilanosporum
Recerca de tòfones Vilanosporum

Després d’esmorzar es va fer camí cap a la plantació, tots ben abrigats, doncs ja és ben conegut cóm és un dia ventós i amb ”arabogues” a la zona. Allí va començar la “experiència de cacera de tòfona” acompanyats de la gosseta “Diana” (raça llaurador de 10 mesos), tot passejant per la plantació. Va haver sort i s´hi va trobar l´apreciat diamant negre (tuber melanosporum), concrétament tres “tofonetes”, eran petites però desprenien un gran aroma i estaven en óptim punt de maduresa. En acabar la recerca, abans de retornar a dinar al restaurant L’Escudella Vilafranca, es va donar un tomb pel terme del Mas, apreciant el paissatge salvatge i dur que caracteritza el “terreno”.

Tòfones Vilanosporum
Tòfones Vilanosporum

Una vegada a L’Escudella Vilafranca va tenir lloc el dinar preparat pel cuiner Emilio i regat amb vins de Bodegues Flors. Envoltant una taula rectangular, tots els presents degustaren el següent menú:

-Escalivada de Temporada amb Pa d’Oli i Tòfona laminada
-Croqueta Trufada
-Amanida Hivernal amb Oli de Tòfona
-Cua de Carabiners sobre Llit de Terra amb un Caldet afegit a posteriori
-Pollastre de Corral amb Orellons i Salsa de Tòfona
-Iogurt de Llet de Cabra Trufat

Cadascun dels plats va ésser comentat per Bruno de L’Escudella. En un ambient distés i agradable els assistents van anar comentant les possibilitats que aquest tipus d’experiències poden aportar a la comarca dels Ports i a la província de Castelló durant els mesos de gener i febrer tal com se planteja el producte cobrint així la campanya de cerca de tòfona.

Recerca de tòfones Vilanosporum
Recerca de tòfones Vilanosporum
Participants a la recerca de tòfones
Participants a la recerca de tòfones