Una aplicació informàtica permet a la Generalitat detectar automàticament edificacions il·legals i millora la seguretat a les carreteres

463
PUBLICITAT

 

Nota de la Generalitat Valenciana

– El programari gvSIG, basat en la geomàtica lliure, permet integrar la component geogràfica en els sistemes d’informació de la Generalitat

El director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, Vicente Aguiló, ha assegurat avui que “el futur dels serveis públics de qualitat passa per integrar la informació geogràfica en la gestió de l’Administració digital”. Així, ha destacat “els avantatges de projectes com el nou gvSIG -un programari que permet utilitzar informació geogràfica de procedència diversa-, que possibilita a la Generalitat la detecció automàtica d’edificacions il·legals i la millora de l’assistència en carreteres, la gestió de la accidentalitat i de la intensitat del trànsit”.

Aguiló ha explicat que “els sistemes d’informació geogràfica com gvSIG permeten als tècnics de l’Administració realitzar una tasca més eficaç i àgil, ja que l’accés a la dada espacial és una necessitat imperiosa per conèixer el territori, és a dir, la realitat que, en definitiva, han de gestionar per a la societat”.

En este sentit, l’última versió de gvSIG incorpora noves capacitats com “fer cerques cadastrals directament sobre el mapa o la possibilitat d’identificar il·legalitats, ja que permet detectar de forma automàtica l’alçada de les edificacions i distingir construccions artificials del que és vegetació a zones rurals”.

“L’ús de dades territorials oberts serà fonamental per a generar el canvi de model productiu a la Comunitat, ja que l’aplicació de la informació geogràfica als serveis i als models de negoci pot revolucionar sectors tan tradicionals com l’agricultura”, ha destacat el director general.

Ús de la tecnologia 3D

Una de les principals diferències de gvSIG davant d’altres aplicacions de programari lliure és el gran desenvolupament que s’està fent en 3D “, ha destacat Aguiló. També, s’ha treballat en matèria de seguretat viària, concretament per a la gestió de l’accidentalitat i la gestió d’aforaments, per monitoritzar la intensitat del trànsit de carreteres.

Segons ha detallat Aguiló, “la nova versió de gvSIG permet treballar amb elements de xarxa lineals com senders, línies elèctriques, carreteres, vies de ferrocarril, etc., i adaptar els punts de quilometratge a la seva correspondència real al mapa, corregint errors i canvis en el temps”.

D’aquesta manera, “amb gvSIG es pot calibrar cada ruta i representar els punts en els seus llocs exactes al mapa, el que pot ajudar els equips d’emergències i seguretat a localitzar millor les referències a accidents i altres situacions similars”.

Un projecte d’èixit

El director general ha recordat que “la Generalitat està implicada en el projecte gvSIG des del principi. L’objectiu era crear un sistema d’informació geogràfica basat en programari lliure i ara parlem ja de tota una comunitat de desenvolupadors, amb seu a València”.

A més, “l’Associació gvSIG, de la qual forma part la Generalitat, s’ha convertit en la major xarxa de professionals en geomàtica lliure i cada any ens vam reunir per analitzar la manera en què podem millorar tots els sectors de la nostra societat mitjançant l’ús de la informació territorial”.