Un projecte d’UBE i QMC millorarà les condicions dels aerogeneradors

2254
PUBLICITAT

L’empresa UBE Corporation Europe de Castelló i la pime valenciana QMC Tecnologia Química han dut a terme un projecte mitjançant el qual es milloraran les condicions de funcionament dels aerogeneradors, augmentant la seva eficiència i durabilitat, segons ha informat el Clúster d’Energia de la Comunitat Valenciana, que també participa en aquesta iniciativa.

L’objectiu de la proposta és desenvolupar un sistema que permeti reproduir les condicions reals d’una pala d’aerogenerador, el que permetrà avaluar els efectes de l’erosió en la vora d’atac de la pala que és, amb diferència, la zona de la mateixa que més pateix durant la seva operació. La finalitat última és desenvolupar una solució que «maximitze la resistència» i sigui «compatible» amb els processos de fabricació actuals.

Aquest projecte, que està alineat amb l’estratègia de R + D del Clúster que inclou el foment de les energies renovables, l’ús de l’energia eòlica i l’eficiència energètica, ha estat seleccionat, per la seva alta component innovadora, pel programa de Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI) del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme i cofinançat pels fons FEDER.

Aquesta tecnologia permetrà incrementar «significativament» no només la vida útil dels aerogeneradors, sinó també la durada del període de màxima eficiència d’aquests, així com reduir els seus costos de manteniment.

En l’actualitat només hi ha al mercat un sistema que permet mesurar els efectes de l’erosió en les pales eòliques, comercialitzat per una empresa danesa, de manera que aquest desenvolupament representa una «important innovació» a nivell internacional sobre la qual s’han mostrat « molt interessats »els principals fabricants d’aerogeneradors.

La multinacional situada a Castelló UBE Corporation Europe, empresa líder a nivell mundial en la fabricació de policarbonatodiol (PCD), aporta el seu coneixement en la síntesi i fabricació de PCD, la seva capacitat de caracterització de les formulacions i el suport amb la selecció d’aquests productes . UBE atresora gran experiència en projectes d’aquestes característiques en els quals es poden aplicar les propietats d’aquests polímers d’altes prestacions.

Per la seva banda, la pime valenciana QMC Tecnologia Química, amb un alt grau d’especialització en productes en base polimèrica, desenvoluparà un material basat en poliureas i un sistema d’aplicació del nou material que permetrà guanyar en eficiència en reduir els temps de fabricació.

El programa de suport a Agrupacions Empresarials Innovadores del MINETUR, la pròxima convocatòria es publicarà al mes de juny, amb un pressupost total de 11 milions d’euros, té com a principal finalitat impulsar projectes innovadors per al que ofereix subvencions a fons perdut a les empreses de clústers reconeguts pel ministeri.