Tots junts per celebrar 100 anys de la Valltorta

780
PUBLICITAT

 

-Els veïns de Tírig s’uneixen per donar a conèixer les seues pintures rupestres

-Tot el poble col·laborarà en actes com el Pregó de la Magdalena, el Valltorta Trail o un cap de setmana de recreacions històriques

A mitjans de febrer es va celebrar a Tírig una trobada amb tots els veïns de la localitat. L’objectiu: promocionar el poble i donar a conèixer que fa 100 anys es van descobrir el major emblema de la localitat, les pintures rupestres de la Valltorta. A la reunió van acudir de totes les edats: joves i grans, de tots els col·lectius que es mantenen actius en la població.

Diverses associacions del poble, veïns a títol particular, alcalde, regidors … tots estan treballant intensament per ser els millors ambaixadors del seu poble. Per això estan disposats a utilitzar tota la seua imaginació i totes les eines al seu abast. Dit i fet. Un any més Tírig estarà present al Pregó i tots posaran el seu granet de sorra perquè tothom sàpiga que l’únic Patrimoni de la Humanitat declarat a la província té, a la localitat del Maestrat, el seu punt de referència. Més de 50 persones, més del 10% de la població censada a Tírig es mobilitzarà per ser el millor aparador i captar l’atenció de milers de persones.

A l’Ajuntament ja s’ha obert una llista de voluntaris per participar en el Pregó. Els que ballen el Ball Pla ho exhibiran pels carrers de la capital de la Plana, la Rondalla Tirijana farà sonar la música. No faltarà qui elabore el tradicional Coc amb Mel, un dels dolços més característics del poble. També hi ha qui s’ha encarregat de confeccionar un gran arquer de la Valltorta, amb tres metres d’altura, que representarà la figura més destacada de Tírig i de tot l’art rupestre llevantí.

La seua tasca no només s’està centrant en el Pregó. Els dies 29 i 30 d’abril i 1 de maig Tírig viurà un gran esdeveniment per commemorar els 100 anys del descobriment de les pintures rupestres. Hi haurà actes de tota mena i els voluntaris no faltaran a la seua cita. A l’Ajuntament hi ha una altra llista oberta per a tots els que vulguen col·laborar, per exemple, amb el Valltorta Trail. I és que seran molts els que hauran d’estar a l’eixida, a la meta, en els controls de pas … A més els veïns també tindran actiu en les recreacions històriques que es realitzaran per conèixer com va ser la vida dels homes que van pintar sobre les roques dels barrancs que envolten el poble.

En Tírig s’han catalogat totes les construccions de pedra en sec del terme municipal. I és que tota pedra fa paret. Quan els recursos econòmics són limitats la força de voluntat mou muntanyes. I en la promoció del seu poble per convertir-lo en referent turístic tots donen un cop de mà.

Amics de la Valltorta, la Rondalla Tirijana, l’associació cultural, el grup de ball del Ball Pla. Hi ha més d’un veí que forma part de més d’un dels col·lectius del poble. Fer pinya és una de la caracterítiques del poble. Units per la música, el patrimoni, la cultura, la difusió … Des dels que toquen la guitarra fins els que s’encarreguen de la xarxes socials. Tírig funciona en equip. Organitzar tot un poble per al Pregó de la Magdalena és un repte que està en marxa. Des de l’autobús, el sopar per a tots els que desfilaran, on canviar-se … I és que com comenten els veïns el Pregó és un gran escapararate per al turisme de proximitat, per a tots els castellonencs que tenen les pintures rupestres a un tir de pedra , en una excursió d’un dia. “Si hi ha japonesos que ve a veure les pintures rupestres amb més raó que vinguen des de Castelló a visitar-nos” comenten els que estan preparant la seua presència al Pregó de la Magdalena. En Tírig estan tots més que inquiets, podria dir-se que están revolucionats.